Czerwony olej palmowy

Olej palmowy nie należy do ulubionych składników rekomendowanych przez dietetyków. Ma wielu przeciwników, ale są też tacy, którzy wskazują na jego unikalne właściwości dla organizmu człowieka. Taki zbawienny wpływ na zdrowie ma podobno czerwony olej palmowy.

To olej roślinny produkowany z nasion lub też miąższu olejowca gwinejskiego. Olej palmowy jest najczęściej stosowanym olejem w kuchniach całego świata. Swoją popularność zawdzięcza niskiej cenie, wysokiej dostępności oraz trwałości. Ma kolor biały lub lekko żółty.

Olej palmowy czerwony to inaczej olej z czerwonej palmy. Produkuje się go z miąższu owoców palmy oleistej. Ma to więc być gatunkowo lepsza wersja znanego nam oleju palmowego. Z założenia jest to najwyższej jakości olej palmowy, który nie podlegał rafinowaniu, czy też innej obróbce chemicznej.

Jednak wolny rynek i dopuszczalne normy różnych substancji mogą spowodować, że to co kupimy pod nazwą czerwonego oleju nie będzie miało tak czystych właściwości. Producenci tego oleju zaznaczają jednak bardzo często na etykietach, że substancja nie zawiera konserwantów i innych chemicznych dodatków. Dlatego podejmując decyzję zakupową warto poświęcić uwagę na zapoznaniu się z informacjami na temat składu. Bądź świadomym konsumentem w trosce o swoje zdrowie.

Czerwony olej według jego zwolenników jest łatwostrawny, dobrze przyswajalny, hipoalergiczny, bez glutenu oraz bez alergenów. Ponadto, jest idealnym składnikiem lub dodatkiem wszelkich potraw wymagających zastosowania oleju. Można go stosować na zimno lub smażyć na nim i gotować.

Czerwony olej palmowy stał się popularnym składnikiem wielu mniej lub bardziej luksusowych kosmetyków dostępnych na rynku. Różne kremy i masła do ciała oraz odżywki do włosów dumnie podkreślają w swoim składzie zawartość tej substancji. Olej palmowy czerwony znalazł też zastosowanie w produkcji ekskluzywnego mydła.

Co ciekawy, w niektórych kulturach czerwony olej palmowy stosowany był skutecznie w prymitywnej medycynie oraz medycynie ludowej. Używano go bezpośrednio na rany i skaleczenia w celu szybkiego gojenia się skóry, ponieważ olej posiada przeciwbakteryjne właściwości. 

Kolor oleju jest zbieżny z jego promowanym składem, czyli beta-karotenem oraz całą gamą znajdujących się w nim karotenoidów. Czerwony olej palmowy czerwony posiada znacznie więcej karotenu niż pomidor, czy marchewka, a naturalny karoten ma lepszy wpływ na ludzki organizm niż syntetycznie wyizolowany i suplementowany karoten.

 

 

2015-08-18

PARTNERZY