Diety wysokotłuszczowe i proces starzenia

Diety wysokotłuszczowe są powszechnie uważane za niezdrowe. Duża ilość tłuszczu zwiększa ryzyko pojawienia się wielu chorób, jak np. miażdżycy. Okazuje się jednak, że wysoka zawartość tłuszczu w diecie może działać na organizm pozytywnie. Według duńskich badaczy opóźnia bowiem procesy starzenia.

Wraz z wiekiem układ nerwowy ulega uszkodzeniu i jest to zupełnie normalne. Możliwości intelektualne mózgu ulegają wówczas stopniowemu zmniejszeniu. Wzrasta także ryzyko choroby Parkinsona i Alzheimera.

 

Choroba Alzheimera jest obecnie najszybciej rozwijającą się chorobą związaną z wiekiem. Ludzkie komórki – w możliwym zakresie – zapobiegają uszkodzeniom DNA. Posiadają bowiem system naprawy powstałych szkód. Jednak z upływem lat przestaje on funkcjonować jak należy.


Nowe badania zostały przeprowadzone przez badaczy z Centrum Zdrowego Starzenia na Uniwersytecie w Kopenhadze w Danii i Narodowego Instytutu Zdrowia. Duńscy naukowcy do badań wykorzystali myszy z uszkodzonym systemem naprawy DNA. U ludzi wada ta przyczynia się do wystąpienia zespołu Cockayne’a.

 

Zaburzenie to polega na przedwczesnym starzeniu i prowadzi do śmierci już w wieku 10 – 12 lat. Okazało się, że zastosowanie u chorych myszy diety wysokotłuszczowej, opóźnia procesy starzenia, takie jak zaburzenia słuchu i utrata masy ciała. Dieta bogata w tłuszcze wydaje się również spowalniać starzenie się mózgu.


Mózg ma stałe zapotrzebowanie na paliwo w postaci cukrów lub tzw. ketonów. Ketony stanowią rezerwy paliwa mózgu. Gdy cukru jest mało, organizm nie może go użyć jako paliwa. W celu pozyskania energii rozbija zatem tłuszcze. Podczas tego procesu wytwarzane są właśnie ketony.

 

Ketony odgrywają więc ogromną rolę w okresach niskiego poziomu cukru we krwi, np. kiedy człowiek jest na czczo. Korzystny wpływ diety wysokotłuszczowej wynika zatem z dostarczania organizmowi dodatkowego paliwa, a tym samym siły do naprawy uszkodzonych komórek.


Szczególnie pozytywne efekty zauważono, gdy myszy otrzymywały tzw. kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha, np., z oleju kokosowego.
Badanie to daje spore nadzieje dzieciom z zespołem Cockayne’a. Na tę chwilę nie istnieją bowiem skuteczne metody leczenia tego schorzenia. Na nowych odkryciach mogą także skorzystać pacjenci z chorobą Alzheimera i Parkinsona. (pch)
 

 

 

2014-12-09