Efekt termiczny pożywienia (TEF)

Jedzenie i trawienie pokarmów to też wysiłek dla naszego organizmu. Termiczny efekt pożywienia określa ilość wymaganej energii do wspomagania procesów trawienia, wchłania oraz przyswajania wartości odżywczych ze spożytego przez nas pokarmu.

Poprzez efekt termiczny pożywienia (TEF) określa się niewielki, ale istniejący wzrost tempa przemiany materii, który następuje bezpośrednio po spożytym posiłku. Efekt termiczny pożywienia ma wpływ na przetwarzanie żywności w organizmie w celu jej wykorzystania lub magazynowania. Jest to jeden z ważniejszych komponentów, które wpływają na tempo przemiany materii

W dużym skrócie, efekt termiczny pożywienia (TEF) to energia zużyta przez organizm na transport, trawienie oraz wchłanianie składników odżywczych. Efekt termiczny pożywienia obejmuje również zużycie energii w wyniku stymulacji centralnego układu nerwowego podczas procesu metabolizmu.

Ile energii musi zużyć organizm w ramach efektu termicznego pożywienia?

 

Zależy, co spożywamy. Najwyższy efekt termiczny wywołuje jedzenie produktów białkowych. Białka wymagają największej ilości energii do strawienia, ale nie przekracza ona 30% znajdującej się w spożywanym białku energii. Z kolei tłuszcz jest bardzo łatwo przetwarzany przez organizm i skutkuje bardzo małym efektem termicznym.

Z kolei w przypadku selera efekt termiczny pożywienia wynosi około 8%. Łodyga selera zawiera około 6 kcal. Więc do jej przetrawienia organizm zużywa połowę jednej kalorii. Nie może być zatem mowy o żadnym ujemnym bilansie energetycznym opartym o konsumowaną przez nas żywność.

 

Szacunkowa liczba zużytej energii w ramach efektu termicznego pożywienia to średnio 10% dziennego bilansu kalorycznego. Trzeba tylko pamiętać, że im więcej w spożywanej żywności znajduje się białka, tym wyższy może być procent energii potrzebnej na procesy metaboliczne.

 

Diety niskokaloryczne oparte o produkty o ujemnych kaloriach

Efekt termiczny pożywienia wykorzystywany jest tymczasem do promowania diety, według której niektóre produkty spożywcze potrzebują więcej energii do strawienia niż same posiadają. Jednak te koncepcje dietetyczne nie zostały udowodnione naukowo.

Niskokaloryczne produkty o rzekomo ujemnych kaloriach mogą stanowić ważny element zdrowej diety. Nie powinno się jednak tworzyć codziennego jadłospisu opierając się tylko na tej grupie pokarmów. Produkty te sprawdzają się jako przekąski między głównymi posiłkami.

Sięganie po jakiekolwiek ekstremalne diety promujące jedzenie tylko kilku produktów spożywczych może przyczynić się do niedoboru istotnych składników odżywczych. Kluczem do utraty wagi jest przyjęcie zdrowego stylu życia, który obejmuje zrównoważoną dietę i ćwiczenia fizyczne.
 

 

 

2015-10-03

PARTNERZY