Fermentowana żywność

Fermentowana żywność była w ostatnich latach lekceważonym składnikiem codziennej diety. Okazuje się zaś być jednym z najzdrowszych pokarmów dostępnych współczesnemu człowiekowi. Dlatego warto poznać zalety fermentowanego pożywienia i rozkoszować się od teraz jak najczęściej smakiem kiszonek.

Różne, prowadzone niezależnie od siebie badania dowodzą, że smaczny i tani sposób na poprawę jakościową codziennej diety o porcję zdrowej żywności to spożywanie żywności fermentowanej. Współczesna kultura jedzenia zdominowana jest jednak przez żywność przetworzoną, która posiada w swoim składzie znaczne ilości środków konserwujących. Dodatkowo i tak ją gotujemy, pieczemy, smażymy i podgrzewamy w mikrofalówkach niszcząc jakiekolwiek struktury żywej energii pokarmu.

 

Tymczasem dla utrzymania odpowiedniego zdrowia ważne jest spożywanie żywych bakterii i mikroorganizmów. W momencie braku mikrobiologicznych istot nasze organizm może nie funkcjonować prawidłowo. Odpowiedzią na zapotrzebowanie jest żywność fermentowana. Jest to chleb, kawa, kefir, wino oraz kiszone warzywa.

 

Proces fermentacji żywności ułatwia eliminacje lub znaczne zmniejszenie zawartości nieodpowiednich do konsumpcji składników. Podczas fermentacji ulegają rozpadowi liczne szkodliwe substancje, które bywają toksyczne dla zdrowia.

 

Fermentowana żywność pełni liczne i ważne funkcje. Pomaga utrzymać jelita w zdrowiu poprzez dużą zawartość naturalnych probiotyków, w najkorzystniejszej dla organizmu postaci. Dlaczego zdrowie jelit jest takie ważne? Mikroflora bakteryjna jelit pełni różne, istotne dla zdrowia funkcje. Syntetyzowane są w niej niektóre witaminy potrzebne naszemu organizmowi, jak biotyny, ryboflawiny, kobalaminy, niacyny i witaminy K.

 

Znaczna część skomplikowanego i precyzyjnego układu odpornościowego broniącego organizm przed złymi bakteriami zlokalizowana jest w jelitach. System ochrony opiera się na dwóch warstwach śluzu w jelicie.

 

Fermentowana żywność skutecznie pomaga utrzymać jelita w zdrowym stanie dzięki dużej zawartości probiotyków. Najkorzystniej jest uzupełniać je właśnie w codziennym pożywieniu, a nie suplementować syntetycznymi tabletkami.

Kapusta czy ogórki kiszone były docenionym składnikiem potraw już setki lat temu. To praktyczne sposoby na przechowywanie żywności, ale znano też ich zdrowotny wpływ.

Zdawano sobie sprawę już przed wielu laty, że kiszonki wspomagają proces trawienia i regulują pracę jelit. To zasługa dużej ilości błonnik, który równoważy się poziom bakterii jelitowych oraz kwasów żołądkowych.

Świeże warzywa zawierają mnóstwo potrzebnych nam witamin i minerałów. W procesie fermentacji powstają jednak dodatkowe witaminy i enzymy, które podnoszą wartość zdrowotną żywności.

Zdrowe są nie tylko kiszone ogórki, czy kapusta, ale również kwaśne mleko. Bakterie kwasu mlekowego podnoszą odporność układu pokarmowego oraz całego organizmu, co pomaga nam unikać chorób i lepiej zwalczać infekcje. Ponadto fermentowana żywność posiadająca bakterie kwasu mlekowego powstrzymuje próchnicę i zapalenie dziąseł oraz przyzębia.

Bardzo łatwo kupić przygotowane kiszonki, ale można też przygotować je w zaciszu kuchennym. Kiszonki to nie tylko ogórek, czy kapusta. Skarbnicą zdrowia są też inne kiszone warzywa. Fermentowaną żywność otrzymujemy z buraków, rzodkwi, cebuli, czosnku, a nawet z owoców.

Jeśli zaś sądzisz, że kiszonki są nudne i oklepane, to spróbuj kefiru wodnego, który otrzymywany jest z japońskich kryształów. Te niesamowite mikroorganizmy potrafią fermentować i produkować kolonie bakterii ułatwiających trawienie, wspierających system odpornościowy organizmu i wzmacniających mózg.

Proces fermentacji jest obecnie coraz częściej stosowany przez przemysł. Na masową skalę powstają tysiące produktów takich jak piwo, oliwy, sery, przyprawy, czy herbata.

 

 

2015-07-29