Jajka dla zdrowia

Dietetyka cieszy się coraz większym uznaniem i coraz większą popularnością. Jednak też popełnia błędy, a jednym z nich było straszenie jajkiem. Tymczasem jajko, to pokarm znany człowiekowi od bardzo, bardzo dawna! I wcale nie taki zły!

British Medical Journal zaprezentował na swoich łamach szczegółowe badanie naukowe. Bezsprzecznie udowodniono, że jedzenie jednego jajka dziennie nie zwiększa ryzyka zachorowania na choroby krążenia. Ponadto, spożywanie jajek przez zdrowe osoby może obniżyć ryzyko wystąpienia u nich w przyszłości udaru mózgu.

Badanie okazało się kijem włożonym do mrowiska, bo o spożywaniu jajek nie wypada dobrze mówić. Dokładność badania opisanego w British Medical Journal nie tylko prezentowała ciekawe wyniki dotyczące zdrowia ludzkiego, ale dotyczyła przede wszystkim rozmiaru próby społeczeństwa poddanej badaniu. Bo przeprowadzono je na niemal milionach osób.

Czemu tak trudno uwierzyć w fakt, że jedzenie jajek może wywołać dobry stan? Wyolbrzymienie negatywnych cech jajek można śmiało uznać za jedno z większych przewinień dietetyków ostatnich lat. Demonizowane i niechciane jajko w naturalnej postaci znikało z diety świadomych i zamożnych Europejczyków.

Dlaczego straszono nas jajkami? Żółtko jajka zawiera cholesterol, który miał być substancją odpowiedzialną za choroby krążenia. Jednocześnie, żółtko to zbiór luteiny i zeaksantyny, dwóch ważnych antyoksydantów. Wśród zalet tych antyoksydantów szczególnie wyróżnia się fakt, że luteina i zeaksantyna chronią oczy przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.


Jednak udowodniono, że cholesterol cholesterolowi nie równy i że cholesterol z żywności nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Przeczytasz o tym w artykule Czy cholesterol jest zły?

Jajka to przede wszystkim woda, białko i tłuszcze jednonienasycone, nasycone, wielonienasycone oraz cholesterol. Jajka zawierają też witaminy A i D oraz niektóre witaminy z grupy B. Wartość energetyczna jednej średniej wielkości jajka kurzego to mniej więcej 80 kcal.

 

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała białko jajka za wzorcowe. Obecnie białko jajka stanowi wzór do pomiaru zawartości aminokwasów w innych produktach spożywczych.

Jajka znajdujące się w sprzedaży powinny zostać oznaczone przez producenta specjalnym numerem. Numer znajduje się na jajku i posiada zakodowany rodzaj chowu, kraj pochodzenia (w Unii Europejskiej) oraz numer zakładu produkującego jajka. Klasy jaj znajdujących się w sprzedaży detalicznej mogą różnić się od siebie, powinny to jednak być:

klasa A – jaja świeże, o czystej i nie uszkodzonej skorupce; wysokość komory powietrznej nie może przekraczać 6 mm, białko powinno być przezroczyste i klarowne;

klasa dodatkowa A-Ekstra - dotyczy jajek klasy A, ale tylko nie starszych niż 7 dni od pakowania; wysokość komory powietrznej jaja klasy A nie może przekraczać 4 mm

To właśnie klasa A jajek kurzych musi być oznaczona na skorupie numerami wyróżniającymi dane jajko. Numer jajka kurzego klasy A składa się z kodu systemu chowu, kodu państwa oraz oznaczenia zakładu.

Z punktu widzenia konsumenta bardzo istotną informacją jest kod systemu hodowli, czyli systemu utrzymania kur:

0 – jaja z produkcji ekologicznej
1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
2 – jaja z chowu ściółkowego
3 – jaja z chowu klatkowego
 

 

 

2014-09-14