Nie ma jednej i idealnej diety?

Nie ma jednej i idealnej diety dla wszystkich ludzi. Każdy człowiek ma bowiem inny metabolizm i inaczej reaguje na spożywane pokarmy. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez izraelskich naukowców, które ujawniły dużą zmienność glikemii poposiłkowej u osób spożywających te same produkty.

Badacze z Weizmann Institute of Science, Tel Aviv Sourasky Medical Center i Jerusalem Center for Mental Health przez tydzień monitorowali 800 zdrowych osób w wieku 18 – 70 lat. Naukowcy zebrali od uczestników dane na temat rodzajów spożywanych posiłków, stylu życia (w tym długości snu), czy wskaźnika BMI. Przeprowadzono szereg testów krwi i pobrano próbki stolca do oceny mikrobiomu jelitowego. Ochotnikom przymocowano też do skóry niewielkie urządzenie pozwalające na całodzienny monitoring stężenia glukozy we krwi.


Zgodnie z oczekiwaniami poziom cukru we krwi był związany z wiekiem i BMI. Reakcje na ten sam rodzaj pokarmu różniły się jednak u poszczególnych osób. Przykładowo u jednej z kobiet poziomu cukru wzrastał gwałtownie po zjedzeniu pomidorów.


Analiza zebranych danych umożliwiła opracowanie algorytmu dietetycznego, pozwalającego przewidzieć poziom glukozy we krwi po spożyciu różnego typu pokarmów. Model ten lepiej określał reakcję organizmu niż metoda oparta na indeksie glikemicznym. Prowadzi to do wniosku, że indeks glikemiczny określonego produktu nie jest wartością stałą, ale może być inny dla każdej osoby.


Zdaniem uczonych, poziom glukozy po spożyciu konkretnego pokarmu jest zależny od indywidualnych predyspozycji. Spore znaczenie może mieć tu mikroflora jelitowa. Coraz więcej dowodów wskazuje, że bakterie jelitowe są związane z otyłością, nietolerancją glukozy i cukrzycą. Badania wykazały też, że niektóre drobnoustroje obecne w jelitach rzeczywiście wpływają na poziom cukru we krwi po posiłku.


Ponadto poprzez wprowadzenie zindywidualizowanych interwencji żywieniowych wśród 26 dodatkowych uczestników badania, naukowcom udało się zmniejszyć u ochotników poziom cukru we krwi po posiłku i zmienić mikroflorę jelit. Co ciekawe, mimo iż diety zostały spersonalizowane, a więc znacznie różniły się u poszczególnych badanych, zachodziły u nich podobne zmiany flory bakteryjnej jelit. (ach)
 

 

 

2015-12-03