Niebezpieczne w kuchni

Pomimo naszej coraz częstszej troski o dobre i zdrowe jedzenie w naszej kuchni nadal można znaleźć produkty, które stanowią dla nas zagrożenie. Polecamy ku przestrodze opisy tych kilku niebezpiecznych dla zdrowia, a jednak popularnych rzeczy.

Powszechnych i niezdrowych nawyków żywieniowych mamy mnóstwo. Nawet jeśli już nie słodzimy herbaty cukrem i w naszej diecie jest coraz więcej warzyw i owoców, to jednak na pewno na kuchennych półkach znajdziemy niezbyt zdrowe, a nawet niebezpieczne dla zdrowia produkty.

 

Dżemy wydają się niektórym wrotami do pełnego witamin i składników mineralnych królestwa owoców. Cóż, pomimo nazwy – dżem truskawkowy, dżem malinowy, czy dżem wieloowocowy – znajdziemy w nim niewiele owoców.

 

W dżemie znajdziemy chemiczne zagęszczacze oraz substancje żelujące, które gromadzą się w organizmie pasjonata przetworów owocowych i nie tylko wywołują otyłość, ale również różne zaburzenia układu pokarmowego.

Dżemy często słodzone są cukrem glukozowo-fruktozowym, który sprzyja rozwojowi cukrzycy. Popularnym słodkim składnikiem dżemu bywają słodziki syntetyczne, których częste spożywanie może grozić rozwojem choroby nowotworowej w organizmie. Ponadto słodziki syntetyczne ulegają rozpadowi na pochodne alkoholi metylowych, czyli związki niebezpieczne dla układu trawiennego.

 

Jeśli potrawie brakuje smaku, to w opinii wielu kucharzy-amatorów nadadzą go mieszanki warzywne w postaci przypraw. Zdrowe, samodzielnie przygotowane potrawy zanieczyszczamy więc groźnymi przyprawami uniwersalnymi, które mają być drobnym mixem ususzonych warzyw oraz soli.

Suszone mieszanki warzywne zawierają też mniej lub bardziej niebezpieczne dla zdrowia substancje, takie jak glutaminian sodu, inozynian diodowy, rybonukleotydy disodowe oraz cukier. W uniwersalnych przyprawach znajdziemy od 60% do czasami tylko 10% ususzonych warzyw, a resztę składu sól wraz z wymienionymi wyżej dodatkami.

 

Skąd więc ten doskonały smak uniwersalnych, suszonych przypraw? To między innymi zasługa ekstraktów drożdżowych, które są substancją aromatyzującą oraz wzmacniającą smak. Ekstrakty drożdżowe nadające przyprawom smak składają się z rozpuszczalnych w wodzie komórek drożdżowych, w tym peptydów, aminokwasów oraz węglowodanów.

 

Poranna kawa cieszy się dużą popularnością. Według niektórych jeszcze lepsza jest kawa rozpuszczalna. Czy jednak kawa rozpuszczalna jest jeszcze kawą? Podczas przetwarzania kawy naturalnej na kawę rozpuszczalną zanikają jej najcenniejsze właściwości. Przetworzona kawa nie zawiera często żadnych antyoksydantów.

Skład kawy rozpuszczalnej bywa bardzo różny, czasami zawiera ochratoksynę A, która spożywana w dużych dawkach może wywoływać choroby nowotworowe lub szkodzić układowi nerwowemu.

Cieszącą się dużą popularnością słodką przyprawą do potraw i wypieków pozostaje nadal w wielu domach cukier wanilinowy, przez niektórych naiwnie zwany cukrem waniliowym. Cukier wanilinowy pomimo swego przyjemnego, waniliowego posmaku nie zawiera prawdziwej wanilii, tylko wanilinę syntetyczną, której spożywanie może powodować podrażnienia skóry oraz egzemę.
 

 

 

2016-01-22