Ocet jabłkowy odchudza

Ocet jabłkowy to częsty składnik domowych marynat i sałatek. W medycynie ludowej stosowany był w leczeniu wielu chorób i dolegliwości – od grypy do brodawek. Większość jego rzekomych właściwości to oczywiście mity. Spożywanie niewielkiej ilości octu codziennie może podobno przynieść pewne korzyści zdrowotne oraz pomóc w utracie wagi. Pamiętaj jednak, że w niektórych przypadkach posmakowanie nawet małych ilości może być bardzo szkodliwe.

Ocet jabłkowy to jak nazwa wskazuje odmiana octu, która powstaje na bazie jabłek. Ocet jabłkowy znajduje zastosowanie jako przyprawa i dodatek do potraw. Ponadto bywa używany jako naturalny konserwant.


Wpływ octu jabłkowego na wagę zbadali naukowcy z Central Research Institute w Handa w Japonii. W doświadczeniu wzięły udział 173 otyłe, ale zdrowe osoby. Zostały one przydzielone do jednej z trzech grup.


Przez 12 tygodni dwie z grup otrzymywały codziennie napój zawierający ocet jabłkowy – jedna w ilości 15, a druga 30 ml. Trzecia grupa piła czystą wodę. Dieta wszystkich badanych była podobna. Po zakończeniu eksperymentu okazało się, że osoby spożywające ocet miały niższą wagę, wskaźnik BMI i obwód talii w porównaniu do pijących wodę. Ocet przyczynił się do utraty od 0,5 do 1 kg w ciągu trzech miesięcy. Co ciekawe, utracona waga wróciła uczestnikom eksperymentu w krótkim czasie po zakończeniu badania.


Naukowcy uważają, że ocet może wpływać na niektóre geny odpowiedzialne za rozkład tłuszczów. Efekt utraty wagi jest co prawda niewielki. Ocet może mieć jednak pewne korzyści w odchudzaniu i kontroli wagi.

 

 

Poznaj: Dobre i zdrowe diety


Ocet jabłkowy pomaga też prawdopodobnie w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Może więc być pomocny dla diabetyków. Dr Carol Johnston z Arizona State University, od 10 lat zajmująca się badaniem właściwości octu, uważa nawet, że ocet daje podobne rezultaty jak niektóre leki. Rozpoczęcie kuracji octem należy jednak skonsultować z lekarzem.


Ocet jabłkowy to sfermentowany sok z rozdrobnionych jabłek. Podobnie jak sok jabłkowy zawiera sporo witamin – B1, B2, B6. W jego składzie można też znaleźć biotynę, kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy i witaminę C. Zawiera niewielkie ilości składników mineralnych – magnezu, wapnia, żelaza, potasu, fosforu i sodu.


Spożywanie octu jabłkowego ma zarówno zagorzałych przeciwników, jak i zwolenników. Według tych drugich ocet jabłkowy należy pić w formie mocno rozcieńczonej. Sam ocet jest bowiem zbyt kwaśny dla organizmu.


Ocet jabłkowy może uszkadzać szkliwo zębów i podrażniać przełyk. Nie można też używać go dużo. Wystarczy 1 lub 2 łyżki dodać do szklanki wody i wypijać razem z posiłkami jeden lub dwa razy dziennie. Popularne jest też dodawanie do napoju miodu.

 

 

2015-01-04