Peskatarianizm zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego

Wegetarianizm, weganizm, witarianizm – każdy zapewne słyszał o przynajmniej jednej z tych diet roślinnych. Znacznie mniej znane jest pojęcie peskatarianizm. Jest to dieta bazująca na roślinach, ale dopuszczająca spożywanie ryb i owoców morza. Okazuje się, że ten sposób odżywienia przyczynia się do zmniejszenia ryzyka raka jelita grubego.

Kim są peskatarianie? Pescetarian jest prawdopodobnie neologizmem utworzonym ze skrzyżowania włoskiego słowa pesce (ryba) oraz angielskiego słowa vegetarian. Peskatarianizm jest praktyką dietetyczną, według której dieta wegetariańska została poszerzona o spożywanie ryb oraz owoców morza. Peskatarianie konsumują również jajka, nabiał oraz miód. Co ciekawe, jest to dieta zbieżna z katolicką formą piątkowej pokuty.

Naukowcy z Loma Linda University w Kalifornii w ciągu siedmiu lat drobiazgowych analiz przebadali ponad 77 tysięcy wyznawców Amerykańskiego Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego. Spora część członków tego związku wyznaniowego stosuje diety roślinne. Uczeni próbowali ocenić wpływ diety wegetariańskiej na ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

W badaniu oceniono cztery wzorce dietetyczne: weganizm, wegetarianizm, peskatarianizm, semiwegetarianizm i porównano je z dietami niewegetariańskimi. Dla celów badania powyższe pojęcia zostały jednak radykalnie przedefiniowane w odniesieniu do ich prawdziwych znaczeń.


Do grupy wegan zaliczono osoby spożywające nabiał, ryby i mięso rzadziej niż raz w miesiącu. Wegetarianizm określono jako częstsze jedzenie nabiału oraz spożywanie mięsa rzadziej niż raz w miesiącu. Do dietetycznej grupy peskatarian zaklasyfikowano osoby jedzące ryby, zaś inne mięsa rzadziej niż raz w miesiącu. Natomiast semiwegetarinizm w ramach badania zakładał jedzenie przez badanych ryb i mięsa kilka razy w miesiącu, lecz nie częściej niż raz w tygodniu.

Ogólnie rzecz biorąc, naukowcy odkryli, że dieta roślinna wiąże się z mniejszą częstością występowania raka jelita grubego. Zależność tę udało się ustalić dopiero po połączeniu wszystkich wegetariańskich grup razem i zestawieniu wyników badań z diagnozami niewegetarian.

 

Ryzyko wystąpienia nowotworu wśród wegetarian było o 22% mniejsze niż u osób jedzących mięso. Jednak porównując poszczególne grupy wegetarian do osób jadających często produkty mięsne badacze nie zauważyli istotnych różnic poza jedną. U peskatarian redukcja ryzyka zachorowania na ten rodzaj nowotworu była jeszcze większa. Prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego w grupie peskatrian malała aż 43%.

Zwiększone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego wiąże się ze spożywaniem dużych ilości czerwonego mięsa. Z kolei jedzenie produktów roślinnych z dużą ilością błonnika może je nieco zmniejszać. Okazuje się, że także ryby mogą wpływać na jego redukcję. Prawdopodobnie dzieje się tak za sprawą kwasów tłuszczowych omega-3, posiadających właściwości przeciwzapalne. W rybach znajduje się też sporo witaminy D, podczas gdy w dietach wegetariańskich może jej brakować. (pch)
 

 

 

 

 

2015-04-11