Pikantne jedzenie

Pikantne przyprawy w jedzeniu wzbudzają liczne kontrowersje. Nie tylko dlatego, że niektórzy mają problem z konsumpcją, ale dlatego, ze uważa się ostre dodatki za niebezpieczne dla układu pokarmowego człowieka. Czy pikantne jedzenie jest niezdrowe?

Pikantne jedzenie traktuje się często w Europie za zagrożenie dla wątroby i żołądka. Zupełnie inne są jednak doświadczenia i wiedza dietetyczna innych kultur. Wygląda to najczęściej tak, że im cieplejszy klimat, tym ostrzejsza kuchnia.

Jak się okazuje, w tropikalnych upałach wskazane jest konsumowanie pikantnego jedzenia. Przyprawy w pierwszej chwili mogą być dla nas niezwykle ostre, ale okazują się niezwykle pomocne. Zawarte w pikantnych dodatkach składniki chronią nasz układ pokarmowy.

Pikantne przyprawy niszczą niebezpieczne bakterie, które uwielbiają wysokie temperatury i dużą wilgotność. Bakterie w tropikach rozmnażają się w potężnych ilościach, a potem wraz z jadanymi przez nas posiłkami wkraczają do naszego układu pokarmowego.

Prowadzone na różnych kontynentach badania dowodzą, że spożywanie pikantnych potraw wpływa pozytywnie na zdrowie i długość życia. Co ciekawe, naukowcy uważają, że ważniejsze dla dobrego stanu jest częste i regularne spożywanie pikantnego jedzenia niż jednorazowe, ale w dużej ilości nafaszerowanie żywności ostrymi przyprawami. Ludzie, którzy codziennie zjadają jakaś pikantną potrawę żyją statystycznie dłużej.

Różne pikantne przyprawy mogą w ciekawy sposób pomagać rozwiązać niektóre nasze problemy zdrowotne. Jak się okazuje, pikantne potrawy są skutecznymi składnikami diet odchudzających organizm oraz często są odpowiedzialne za poprawianie libido i potęgowanie popędu seksualnego.

Prawdą jest jednak, że istnieją liczne przeciwwskazania do spożywania pikantnych potraw. Przede wszystkim, o taką dietę muszą wyeliminować ze swojego jadłospisu osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego. Ostre przyprawy mogą potęgować różne dolegliwości żołądka, jelit, czy wątroby. Poza tym, pikantne jedzenie może kończyć się zgagą, bólem brzucha oraz wzdęciami.

Pikantne potrawy są też odpowiedzialne za różne dolegliwości naszej skóry. Najczęściej nasilają objawy trądziku oraz wywołują negatywne zmiany u osób posiadających cerę naczyńkową.

Co najważniejsze, pikantnych przypraw jest wiele. Są to papryczki chili zawierające kapsaicynę, różne rodzaje pieprzu z piperyną w składzie, czosnek, imbir, curry i kurkuma. Chociaż niektóre z nich trudno od siebie rozróżnić przy użyciu zmysły smaku, to jednak różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim swoimi prozdrowotnymi właściwościami.

Możemy więc sięgać po wszystkie pikantne przyprawy lub odstawić z jadłospisu tylko te, które sprawiają nam problemy. Należy obserwować reakcje organizmu na poszczególne przyprawy. Ich rozsądne zastosowanie w kuchni na pewno przyniesie pozytywne efekty zdrowotne. Bo pikantne jedzenie może być przede wszystkim zdrowe, a w niektórych przypadkach szkodliwe dla naszego organizmu.
 

 

 

2015-09-12