Selen i niski poziom leukocytów

Leukocyty, czyli krwinki białe możemy znaleźć we krwi, limfie oraz tkance łącznej. Leukocyty wytwarzane są w szpiku kostnym i układzie limfoidalnym (grasica, śledziona, węzły i grudki chłonne). Funkcjonują jako niezwykle ważna składowa układu immunologicznego i służą do zwalczania infekcji bakteryjnych oraz wirusowych organizmu.

Krwinki białe, czyli leukocyty dzielimy na granulocyty, limfocyty i monocyty. Poszczególne rodzaje leukocytów różnią się zdecydowanie pomiędzy sobą. Wszystkie razem współpracują, dzięki czemu zapewniają organizmowi niezbędną ochronę.

Zmniejszony poziom białych krwinek w organizmie nazwany został medycznym terminem leukopenia. Zmniejszenie liczby leukocytów w składzie krwi jest często obniżeniem ilości najsilniej reprezentowanych leukocytów, czyli neutrofili i limfocytów.

Kiedy spada ilość leukocytów w organizmie, to stajemy się bezbronni wobec infekcji i poważnych chorób. Organizm ulega infekcjom oraz chorobom. Szczególnie powiązane z niskim poziomem leukocytów jest białaczka, anemia, choroby autoimmunologiczne oraz alergie.

Co wspiera utrzymanie lub odbudowanie odpowiedniego poziomu leukocytów we krwi? Według naukowców z Uniwersytet Maryland Medical Center jest w tym pomocny selen.

Selen jest pierwiastkiem chemicznym z grupy niemetali. Jego nazwa pochodzi od greckiego określenia Księżyca. Selen często występuje razem z tellurem, którego nazwa pochodzi od tellus, po łacinie oznaczającego planetę Ziemię.

Od dawna wiadomo, ze selen jest niezbędnym do życia mikroelementem. Do organizmu powinien być dostarczany w pożywieniu. Dlaczego selen jest tak ważny? Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układów enzymatycznych. Selen produkuje antyutleniacz, enzym określony jako peroksydazą glutationową. Enzym ten chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Selen w produktach spożywczych może mieć różną zawartość, co wiąże się ze zróżnicowaniem ilości selenu w glebie oraz wodzie w poszczególnych częściach kontynentów. Teren Polski uznany jest za ubogi w selen.

Jednak specjaliści z Uniwersytet Maryland Medical Center twierdzą, ze selen występuje w wielu roślinach, chociaż przede wszystkim znajdziemy go w tych, które są uprawiane w glebie bogatej w kopaliny. Selen znajdziemy także w pieczywie i drożdżach piwnych.

Badania prowadzone przez Uniwersytet Maryland Medical Center wskazują, że selen nie tylko umożliwia zwiększyć w organizmie poziom leukocytów, ale umożliwia zapobiec niektórym zakażeniom.

Inne badania wskazują, że osoby w podeszłym wieku suplementujące cynk oraz selenu poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego, czym skutecznie chronią organizm przed grypą i infekcjami górnych dróg oddechowych.
 

 

 

2015-09-08