Uważaj na to, ile soli zjadasz!

Sól spożywcza posiada w swoim składzie sód, który jest niezbędnym składnikiem procesów metabolicznych mających miejsce w organizmie. Zbyt wysoki poziom spożywanego sodu może jednak niebezpiecznie wpływać na wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Co należy wiedzieć o soli spożywczej?

Znajdujący się w składzie chemicznym soli kuchennej sód jest mikropierwiastkiem chemicznym z grupy metali alkalicznych Wyizolował go po raz pierwszy Humphry Davy w 1807. Dla naszego dobrego zdrowia niebezpieczny jest zarówno niedobór, jak i nadmiar sodu w organizmie.

 

Sód jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśni. Sód jest również składnikiem potrzebnym w procesie wchłaniania wody do komórek organizmu. Jego niedobór może powodować zaburzenia pracy serca oraz zanik różnicy potencjałów, czyli napięcia elektrycznego w organizmie i utratę pobudliwości komórek.

 

Spożywając jednak duże ilości soli możemy bardzo łatwo doprowadzić do nadmiaru sodu w organizmie. To również jest niebezpieczne dla naszego zdrowia, bo sód zwiększa ciśnienie tętnicze krwi. Nadmiar sodu okazuje się bezpośrednią przyczyną obrzęków, które są wywołane przewodnieniem komórek.

 

Poziom spożycia soli w Polsce jest tymczasem nadal o wiele większy niż rekomendowany. Zalecane nam dzienne spożycie soli nie powinno bowiem przekraczać 5 gram. Jest to mniej więcej tyle, ile soli mieści jedna płaska łyżeczka do herbaty. Bądźmy jednak świadomi tego, że sól jest wszechobecna w spożywanym przez nas pokarmie.

 

Sól stanowi składnik przemysłowo produkowanej żywności. W sporych ilościach sól używana jest przy przemysłowej produkcji konserw, wędlin, wędzonek, serów, kiszonek, marynat oraz spożywczych produktów instant.

 

Sól jest kluczowym elementem przy produkcji różnego rodzaju żywności. Nie tylko ze względu na jej smak oraz zdolność uwydatniania innych smaków. Sól doskonale konserwuje produkty spożywcze. Sól powstrzymuje rozwój mikroorganizmów powodujących psucie się żywności. Dlatego obniżenie zawartości soli do pożądanego poziomu jest dla producentów żywności ciągłym wyzwaniem technologicznym.

 

Uważana przez wieki za bezpieczny dla zdrowia produkt sól ma coraz mniejsze grono zwolenników. Naukowcy przekonują, że spożywanie nadmiernych ilości soli kuchennej skutkuje wieloma nieprzyjemnymi zaburzeniami metabolicznymi. Należą do nich insuliooporność oraz podwyższony zły cholesterol we krwi.

Najlepiej więc się dosalać posiłków w trakcie ich przygotowywania, bo organizm i tak otrzyma niezbędną dawkę sodu. Jeśli zaś nie możemy obyć się bez dosalania żywności, to dobrze jest zastąpić tradycyjną sól dostępnymi również w sprzedaży detalicznej solami niskosodowymi lub mieszankami ziołowymi i przyprawami.
 

 

 

2015-09-30