Uzależnienie od kawy

Pełna aromatu oraz magii kawa prezentowana jest jako uzupełnienie znojnego dnia pracy. Czym jednak jest kofeina znajdująca się w spożywanej przez nas kawie? Czy możemy uzależnić się od picia kawy?

Kawa jest od lat akceptowaną kulturowo używką. Popularność kawy związana jest ze znajdującą się w niej, niezwykłą substancją, czyli kofeiną. Jest ona obecnie najczęściej używanym na świecie pobudzaczem.

Czym jest kofeina? To środek psychoaktywny z grupy stymulantów, który działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy. Odkrył ją niemiecki naukowiec, Friedrich Ferdinand Runge na początku XIX wieku. Kofeina jest organicznym związkiem chemicznym, który możemy znaleźć w surowcach roślinnych. Współcześnie bywa również otrzymywana syntetycznie.

Spożywanie kofeiny wywołuje w ludzkim organizmie zjawisko tachyfilaksji, czyli tolerancji. Stopniowo nasza odpowiedź biologiczna na działanie kofeiny osłabia się. Dlatego kofeina spożywana pod postacią czarnej, aromatycznej kawy może wywołać uzależnienie.

Jak wszelkie uzależnienia, również kofeina może powodować u osób uzależnionych objawy odstawienia. Pojawiają się nieprzyjemne bóle głowy, uczucie zmęczenia i problemy z koncentracją.


Uzależnienie od kawy dzieli środowisko medyczne. Nawet przeciwnicy spożywania kawy przyznają, że uzależnienie od niej jest rzadko rozpoznawane. Tymczasem kofeina może wpływać na nasze zdrowie.

Badania dowodzą, ze spożywanie kofeiny może wpływać na rozwój chorób serca oraz powodować nadciśnienie. Jednak problemem jest przedawkowanie kofeiny, a nie spożywanie w ogóle. Dwie filiżanki kawy dziennie według niektórych naukowców zmniejszają ryzyko śmierci na skutek chorób serca oraz chorób płuc.

Kofeina może nieprzyjemnie działać na naszą psyche, bo zwiększa uczucie niepokoju i lęku.

Osoby dorosłe nie powinny przekraczać dawki 400 mg kofeiny, co jest równe dwóm lub trzem filiżankom kawy. Przyjmowanie większych dawek zwiększa nasze odczucia negatywne, w tym niepokoje, lęki, zdenerwowanie oraz generalne pogorszenie nastroju. Dawka śmiertelna kofeiny wynosi 10 gramów dla dorosłej osoby.

Kobiety często lekceważą odstawienie spożywania kawy podczas ciąży. A ciężarne panie powinny pić zaledwie 200 mg kofeiny dziennie.

Jednak zwolennicy spożywania kawy uspokajają. Po wielu latach dociekliwych badań nad kofeiną nie stwierdzono, aby jej spożywanie w umiarkowanych ilościach wiązało się z zagrożeniem dla zdrowia. Zachowując rozsądek i umiarkowanie można bez obawy wprowadzać się w dobry stan spożywając kawę, herbatę, czy inne napoje z kofeiną.
 

 

 

2015-03-03