Zupa jest dobra

Zupa to danie dobrego stanu! Zupę warto jeść, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to rozgrzewają i chronią przed przeziębieniem. Jednak latem zupy też są wspaniałą potrawą, szczególnie pod postacią chłodnika lub zupy owocowej. Co dobrego ma zupa?

Zupa to istna skarbnica zdrowia i źródło niezbędnych składników odżywczych! Te bogate w najróżniejsze składniki potrawy dostarczają nam białka, witamin i składników mineralnych. Zimą ożywczo rozgrzewają, a latem uzupełniają płyny w organizmie. W jesienne, chłodne dni dobrze jest spożyć ciepły posiłek, bo konsumowane w pośpiechu zimne przekąski mocno wyziębiają nasz organizm.

Tajemnica zupy tkwi w odpowiednim procesie jej przygotowania, który zapewni nie tylko smak potrawy, ale również jej właściwości zdrowotne. Najwięcej niezbędnych dla naszego zdrowia składników odżywczych posiada zupa świeżo ugotowana i od razu podana na stół.

W zupie znajdziemy wiele minerałów, takich, jak potas, wapno, żelazo, fosfor, magnez, czy fluor. Zupa to również składnica kwasów organicznych. Zupa może dostarczyć organizmowi błonnik, witaminy E i beta-karoten. Błonnik wchodzący w skład odpowiednio przyrządzonej zupy powoduje, że po konsumpcji zupy odczuwamy sytość, a nasze jelita pracują bez przestojów.

Zupy są elementem wielu zdrowych diet odchudzających. Ugotowana na wywarze warzywnym zaspokaja nasz głód, a nie jest kaloryczna. Prawdziwe jest więc powiedzenie, że "zupy sycą, ale nie tuczą".


Zupy są zdrowe, ale pod warunkiem, że przygotowujemy i gotujemy je sami, a nie korzystamy ze sproszkowanych zupek instant. Tym bardziej, że większość zup jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Nie jest też prawdą, że zdrowa i smaczna zupa musi być przyrządzona na mięsnym wywarze lub zawierać w swoim składzie mięsne kawałki. To przede wszystkim kompozycja warzyw i przypraw.

Bardziej dietetyczny od wywaru mięsnego jest wywar warzywny. Nie zawiera on tłuszczu, który wygotowuje się z kości czy mięsa. Mięsny wywar, jako podstawa zupy może okazać się problemem dla osób z nadwagą, ponieważ w jego składzie znajdzie się potężna ilość kalorii.

Niekoniecznie w skład zupy musi też wchodzić śmietana, którą niektórzy zastępują mleczkiem kokosowym. Zupy nie musimy też wcale zagęszczać mąką dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Dietetycy analizujący nawyki żywieniowe Polaków ostrzegają tymczasem, że zupa coraz rzadziej gości w naszym jadłospisie.

 


 

 

2014-10-21