Zupa z ptasich gniazd

Ludzie jadają ptaki i jadają ptasie jajka. Jednak w chińskiej kuchni popularną potrawą jest zupa przyrządzona z pustych, ptasich gniazd. Dowiedz się więcej o jednym z najdziwaczniejszych i oryginalnych posiłków na świecie.

Zupa z pustych ptasich gniazd jest od dawna bardzo popularna w Chinach. Co więcej, to naprawdę ekskluzywny rarytas, który gości na stołach przy wyjątkowych okazjach. Niektórzy przypisują jej magiczne znaczenie w azjatyckiej kulturze, jako potrawie umożliwiającej kontaktowanie się ze zmarłymi, a nawet ożywianie umarłych.

Potrawa posiada korzenny aromat zupy rybnej, jednak Europejczycy, którzy spożywali zupę z gniazd nie wypowiadają się o niej jedynie tak entuzjastycznie, jak większość Chińczyków, według których jest niemal świątecznym przysmakiem. Nasze kubki smakowe reagują na nią czasami wzbudzając zachwyt, a niekiedy obrzydzenie.

Podstawowym składnikiem zupy są jadalne gniazda ptaków salangan. Są to ptaki z rodziny jerzykowatych, z rodzaju Aerodramus i Collocalia. Ulubionymi składnikami budowanych przez ptaki gniazd są jadalne wodorosty, sklejonych rybią ikrą. Salangany dość mocno i specyficznie ślinią wykorzystywane przy produkcji gniazd elementy, co wpływa zarówno na smak, jak również na jeszcze większe bogactwo składników mineralnych potrawy.

Jak się okazuje, gniazda tych jerzykowatych ptaków są źródłem niezbędnych do życia mikroelementów, a przede wszystkim wapnia, potasu oraz magnezu. Chociaż swój unikalny skład zawierają dzięki kompilacji wszystkich składników, to niebagatelną rolę odgrywają jadalne wodorosty. Chociaż w polskiej kuchni to wciąż rzecz mało popularna, to w kuchni azjatyckiej glony są częstym i bardzo ważnym składnikiem potraw ze względu na swoje unikalne właściwości.

W USA i Europie zupa wzbudza od dawna sensację. Z zachwytem pisano już o niej na początku XIX wieku. Nie zważając na kłopotliwy proces pozyskiwania najważniejszego składnika, przepis na zupę z gniazd ptaków salangan został opublikowany w USA w poradniku gospodyni domowej z 1888.

Czy mamy szansę na skosztowanie chińskiej zupy z ptasich gniazd? Prowadzona jest na skalę przemysłową produkcja koncentratu będącego wyciągiem z gniazd salanganów. Po rozrzedzeniu go i zagotowaniu mamy podobno do czynienia z prawdziwą zupą z ptasich gniazd.

Mniej popularna i podobno jeszcze mniej smaczna, a jednocześnie bardziej wysublimowana zupa z ptasich gniazd jest popularna na niektórych wyspach Indochin. Do tej potrawy wykorzystuje się gniazda ptaków przypominających jaskółki. Ich gniazda powstają wyłącznie z ptasiej śliny. W kulturze azjatyckiej jest uznawana za niezwykłej mocy afrodyzjak.

 

 

2015-08-14