9 powodów, żeby odstawić kawę rozpuszczalną

Poranna kawa ma wiele zalet. Pięknie pachnie, dobrze smakuje… Pozwala się obudzić i z werwą rozpocząć kolejny dzień. Czy jednak można to samo powiedzieć o kawie rozpuszczalnej?

Wynalazcę kawy rozpuszczalnej wskazać trudno. Źródła chwałę tę przypisują bowiem co najmniej trzem różnym osobom. Wymieniany jest Brytyjczyk George Washington z Gwatemali, Japończyk Sartori Kato oraz Nowozelandczyk David Strang.


Uruchomiona w Stanach Zjednoczonych w latach 30. XX wieku produkcja kawy instant była odpowiedzią na poszukiwanie sposobu przechowywania nadwyżki ziarna. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. W czasie II wojny światowej amerykańscy żołnierze nie pili nic innego, armia była w stanie wykupić całoroczną produkcję Nescafé.

 

Po wojnie kawa rozpuszczalna trafiła na rynek europejski i go zawojowała. Szacuje się, że dziś jej spożycie stanowi nawet 50 proc. (w Polsce - ponad 10 proc.) ogólnego spożycia kawy.


Okazuje się jednak, że walory zdrowotne kawy rozpuszczalnej wcale nie idą w parze z jej popularnością. Oto powody, dla których warto zrezygnować z kawy rozpuszczalnej.


Kawa rozpuszczalna jest mechanicznie przetwarzana. Trudno dociec, z jakiej jakości surowca została ona uzyskana. Często wytwarzana jest z najgorszego rodzaju ziaren.

 


W procesie przetwarzania kawa traci swoje najcenniejsze właściwości. Nie zawiera prawie żadnych antyoksydantów.


Wskutek technologicznej obróbki nie jest tak aromatyczna jak kawa naturalna. Producenci, dodając różnego rodzaju polepszacze, manipulują smakiem.
Substancje dodawane do kawy rozpuszczalnej podnoszą jej wartość energetyczną nawet o 50 kcal.


Zawiera mniej kofeiny niż kawa naturalna. Jeśli nie będzie wystarczająco mocna, nie odczujemy spodziewanej dawki energii.


Kawa rozpuszczalna zawiera nikiel. Jego nadmiar może stać się przyczyną rozwoju alergii, choroby nowotworowej lub innych groźnych schorzeń.


Zawiera ochratoksynę A, substancję niebezpieczną dla zdrowia, rakotwórczą, która może powodować wady rozwojowe płodu, zakłócać działanie systemu immunologicznego, czynności nerek itp. Dopuszczalny poziom ochratoksyny wynosi w Polsce 10 mg/kg, podczas gdy w Niemczech maksymalnie 6 mg/kg.


Kawa rozpuszczalna to typowy napój z gatunku fast food.


Na koniec czynnik ekonomiczny. Kawa rozpuszczalna jest droższa niż naturalna. (bp)
 

 

 

2014-12-21