Kiszona kapusta dobrym składnikiem diety

Kiszona kapusta to niezwykła skarbnica witamin oraz innych, zbawiennych dla zdrowia składników. Chociaż więc ukiszona kapusta nie wygląda na talerzu zbyt efektownie i smacznie, to jednak powinna być często spożywanym elementem w ramach dobrej, zróżnicowanej diety każdego z nas.

Popularna kultura zdominowana została przez żywność przetworzoną, a często wielokrotnie przetworzoną. Na ogół takie składniki żywieniowe są całkowicie pozbawione witamin i mikroelementów, za to posiadają spore ilości środków konserwujących.

 

Dla utrzymania dobrego zdrowia organizmu niezbędne jest spożywanie żywych bakterii i mikroorganizmów. Okazuje się, że kiszonki są wspaniałym uzupełnieniem diety ze względu na posiadane przez nie składniki!

 

Jedną z najpopularniejszych kiszonek w polskiej kuchni jest od wieków kiszona kapusta. Cechuje się charakterystycznym, silnym smakiem i długą trwałością. Szczególnie popularna kiszona kapusta jest w kuchni północnej części Europy.

 

Zalety kapusty kiszonej znano już przed wiekami, gdy żeglarze spożywali ją, ratując się przed szkorbutem w czasie długotrwałych rejsów morskich i oceanicznych. Działo się tak, bo kapusta kiszona zawiera spore ilości witaminy C, stanowiącej ochronę przed wolnymi rodnikami, mającej działanie przeciwzapalne i pełniącej ogromną rolę w przebiegu wielu przemian metabolicznych. Witamina C uczestniczy w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz metabolizmie tkanki nerwowej.

 

Kiszona kapusta dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i K. Zawiera w łatwo przyswajalnej formie ważne składniki mineralne, jak potas, magnez, cynk oraz żelazo. Poprzez to poprawia nie tylko ogólny stan zdrowia organizmu i narządów wewnętrznych, ale też stan skóry, włosów i paznokci. Jest przy tym niskokaloryczna!

Kiszona kapusta jest cennym źródłem naturalnych probiotyków powstających podczas fermentacji mleczanowej. Bakterie fermentujące w procesie kiszenia redukują cukry do postaci kwasu mlekowego. Kwas mlekowy neutralizuje substancje zakwaszające organizm, poprawia równowagę kwasowo-zasadową i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami.

Kiszona kapusta posiada spore ilości błonnika, więc jej spożywanie ułatwia procesy metaboliczne, a tym samym spalanie kalorii i walkę z nadwagą. Znajdujące się kiszonej kapuście substancje odżywcze, witaminy i mikroelementy detoksykują ciało.

Niektórzy naukowcy dowodzą wręcz, że zjawisko kiszenia wytwarza w składzie kapusty izotiocyjaniany, które mogą na ludzki organizm działać antynowotworowo.

 

Najlepiej jest kupować i spożywać kapustę kiszoną z beczki. To dlatego, że nie jest przepakowywana, dzięki czemu kiszonka nie traci poprzez działanie powietrza i światła cennych składników odżywczych. Według specjalistów żywienia, kapusta poddawana pasteryzacji często okazuje się być produktem nienajlepszej jakości.

 

 

2015-10-11