Ostra papryczka chilli zdrowym dodatkiem do potraw

Południowoamerykańskie warzywko, jakim jest niewielka papryczka chilli, wydaje się mieć w Polsce coraz większe grono oddanych i wiernych mu smakoszy. I bardzo dobrze, bo wpływ owoców tej rośliny na ludzkie zdrowie jest niepodważalny. Co jeszcze warto wiedzieć o coraz popularniejszej w naszej kuchni ostrej papryczce i czym jest kapsaicyna?

Świat przyrody pośród swoich bogactw rozróżnia też liczne typy ostrych papryczek. Nawet nazwa papryczka chilli jest zwyczajowo, potocznie stosowanym określeniem dla całej grupy owoców odmian, czy kultywarów papryki (łacińskie Capsicum), charakteryzującej się niezwykle wyraźnym, bardzo ostrym smakiem.

Chilli mogą mieć kolor czerwony, zielony, a nawet żółty. Okazuje się, że im owoc papryki jest większy, tym będzie coraz mniej ostry w smaku. W polskiej kuchni przez lata mogliśmy zetknąć się z papryczkami w postaci drobnozmielonego proszku, sprzedawanego pod nazwą Chilli, ale obecnie coraz popularniejsze są u nas świeże lub suszone owoce tej rośliny.

 

Papryczkę chilli warto włączyć do diety nie tylko ze względu na jej oryginalny i specyficzny smak. Jest też ona bardzo zdrowa! Udrażnia pracę serca, układu krwionośnego i poprawia pracę dróg oddechowych podczas infekcji, a nawet podobno zapobiega osteoporozie. Poza tym schładza nas podczas upałów, powstrzymuje krwawienie, ułatwia wyzwalanie endorfin, wspiera zapobieganie chorobom nowotworowym, zapobiega pojawianiu się zakrzepów krwi oraz wywołuje mocne pocenie się organizmu. Powyższe zalety sprawiają, że ostra papryczka, tak jak kurkuma, już dawno stała się niezwykle cenioną leczniczo przyprawą w wielu kulturach.

 

Zbawienny dla zdrowia wpływ ostrej papryczki bierze się tego, że jest ona istną skarbnicą zasobów witaminy C, witaminy B6 oraz witaminy A. Ale tutaj uwaga! Owoce posiadają mniej witaminy A, dopóki nie zostaną ususzone. Chili suszone ma większe zasoby tej witaminy, niż papryczka w stanie naturalnym. Poza tym, to niewielkie warzywko dostarcza też po zjedzeniu do organizmu potas, magnez, fosfor oraz żelazo.
 


Kapsaicyna
 

Ogromną rolę odgrywa też znajdująca się w owocach i pestkach kapsaicyna. To ona wywołuje specyficzny, niezwykle ostry smak papryki. Ma ona właściwości podrażniające oraz rozgrzewające błonę śluzową i skórę, nie wywołując przy tym ich stanu zapalnego. Drażni błonę śluzową w żołądku, ale jednocześnie poprawia apetyt i przyspiesza trawienie, dzięki wpływowi na wydzielanie soków żołądkowych. Doskonale zapobiega też najróżniejszym zatruciom pokarmowym.

 

Kapsaicyna powstrzymuje też wytwarzanie złego cholesterolu w wątrobie, a nawet minimalizuje we krwi poziom jego istniejącego stężenia. Posiada wyraźne właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, antynowotworowe, jak też właściwości przeciwcukrzycowe. Na przykład, powstrzymuje wyzwalanie neuropeptydu, będącego nadajnikiem odczuwanego przez nas bólu. Jeśli chcesz wiedzieć, czy spożywana przez ciebie papryczka ma jakieś zasoby kapsaicyny, to istnieje metoda pomiaru ostrości pikantnych papryk o nazwie skala Scoville'a, która mierzy jej zawartość, różniącą się w danych typach owoców. Według skali Scoville'a, najostrzejszą na świecie papryką jest Carolina Reaper.

Ostra papryczka może być też doskonałym dodatkiem do przemyślanego, odpowiedzialnego procesu odchudzania organizmu. To dlatego, że kapsaicyna jest termogeniczna, czyli przyspiesza spalanie tłuszczu wytwarzając ciepło i poprawiając nasz metabolizm.

 

 

2019-02-20