Czym jest niedokwasota żołądka?

Odpowiednie stężenie kwasu żołądkowego jest niezbędne do zachowania poprawnego procesu trawienia, który ma wpływ na sprawne funkcjonowanie organizmu. Co więc warto wiedzieć o tym niezwykłym składniku układu trawiennego i dlaczego warto na bieżąco diagnozować swój stan zakwaszenia żołądka?

Jedynym kwasem produkowanym przez ludzki organizm jest kwas solny, zwany też kwasem żołądkowym. Stanowi on podstawowy, ważny składnik soków żołądkowych i utrzymuje pH żołądka w odpowiednim przedziale. Poprawny odczyn kwasowo-zasadowy, czyli wspomniane wcześniej pH, które powinno występować w żołądku jest stosunkowo niskie, bo jego wartość powinna mieścić się od 1, 5 do 2, 5. Kwas solny to niezwykle ważna dla zdrowia i sprawna substancja trawiąca. Bardzo ważne dla organizmu jest jednak stężenie w żołądku tej substancji w odpowiedniej ilości.

Kwas żołądkowy wytwarza w naszym przewodzie pokarmowym określone środowisko, przestrzeń rozpoczynającą proces trawienia wszystkich spożytych przez nas pokarmów. Przekształca pepsynogen (prekursor enzymu) w pepsynę (aktywny enzym), rozkładającą spożyte białka

 

Wraz z upływem lat, produkujemy na potrzeby procesów trawienia coraz mniej niezbędnego im kwasu żołądkowego. Statystyki medyczne przekonują, że ponad 60 procent osób, po 60. roku życia cierpi na niedokwasotę żołądka.

 

Jak się okazuje, niedobór kwasu żołądkowego może być odpowiedzialny za wiele poważnych konsekwencji zdrowotnych, o najróżniejszych skutkach oraz objawach tego zjawiska.

 

Zacznijmy od tego, że powstający w organizmie niedobór kwasu żołądkowego powoduje, iż opisywany nieco wyżej pepsynogen nie poddaje się prawidłowej konwersji do pepsyny, a więc układowi trawiennemu nie udaje się poprawnie strawić białka. Nieodpowiednio przetrawione białka, ludzki system odpornościowy uznaje za intruza, za substancję niebezpieczną, a w celu prawidłowej ochrony organizmu, może nawet doprowadzić do stanu zapalnego w różnych miejscach i spowodować rozmaite alergie, astmę oraz choroby tarczycy, czy skóry.

 

Jednak problem nie tylko dotyczy poprawnego trawienia białek. Kwas żołądkowy powinien być transportowany do wszystkich komórek spożytego przez nas pokarmu. To właśnie on je rozkłada i pozwala na przyswojenie przerobionej żywności przez nasze jelita. Kiedy żywność nie została w żołądku odpowiednio przetworzona, to cenne elementy nie zostaną wchłonięte. Nieleczona niedokwasota bywa przyczyną niedoborów najróżniejszych składników, jak chociażby żelaza, co prowadzi organizm do anemii, która charakteryzuje się permanentnym zmęczeniem, problemami z oddychaniem, zawrotami i bólem głowy oraz wyraźnie przyspieszoną pracą mięśnia sercowego.

Niedobór kwasu żołądkowego w organizmie jest też odpowiedzialny za zaburzenie procesu niezbędnej, prawidłowej absorpcji takich drogocennych dla zdrowia człowieka składników pokarmowych, jak wapń, magnez, miedź, cynk, selen oraz bor. Wiadomo również, że odpowiednia ilość kwasu żołądkowego jest bardzo potrzebna do prawidłowego wchłaniania przez ludzki organizm witamin grupy B, a przede wszystkim witaminy B12.

Niedokwasota żołądka jest odwrotnym zjawiskiem do nadkwasoty, czyli zaburzenia zdrowotnego będącego obniżeniem pH soku solnego. Nadkwasota pojawia się za przyczyną zbyt dużego wydzielania kwasu żołądkowego lub też czasami ze względu na niedostateczną produkcję czynników zobojętniających Hcl. Jak się okazuje, podstawowe objawy nadkwasoty żołądka oraz niedokwasoty żołądka bywają często do siebie niezwykle podobne.

 

 

 

2018-12-24

PARTNERZY