Z czym i jak podawać wina?

Sztywne zasady o tym, które wino powinno się łączyć z daną potrawą już dawno odeszły w niepamięć. W dzisiejszych czasach w zamian wybiera się nieco mniej standardowe rozwiązania, które jak się potem okazuje wielu konsumentom przypadają do gustu. Mało kto patrzy na to, że czerwone wino pija się do czerwonych mięs, a białe do białych. Jeżeli ktoś zdecydowanie woli białe wino, to wybierze je niezależnie od potrawy, którą będzie akurat spożywał.

Istnieje jednak kilka podstawowych zasad, związanych z podawaniem i łączeniem win. Mogą one przydać się wszystkim, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z winem, lub dla tych którzy się kompletnie na nim nie znają.  Jeśli chodzi o wino to:

  • należy je zawsze podawać w przeźroczystych, gładkich kieliszkach z białego szkła.
  • należy podawać je w odpowiedniej temperaturze, którą dobiera się w zależności od jego dojrzałości (wina młodsze pijemy chłodniejsze, a wina dojrzalsze pijemy cieplejsze).
  • nie może ono zdominować smaku potrawy której towarzyszy.
  • nie podaje się go do zup, jajek, szpinaku, czekolady, czy do potraw z octem (z wyłączeniem octu balsamicznego).

Ponadto, jeżeli całkowicie ktoś nie zna się na smaku można zasugerować się kilkoma pewniakami takimi jak:

 

Wina białe podaje się najczęściej w kieliszkach nieco niższych, o węższych czaszach. Pozwala to utrzymać niższą temperaturę, co w przypadku białych win jest istotne. Można je spożywać jako aperitify, do sardynek, do białych mięs, do wędlin i do delikatnych serów. Podaje się je delikatnie schłodzone, przeważnie w temperaturze 8–12°C. Białe wina półwytrawne podaje się do ryb, do białego mięsa, do makaronów, do cielęciny, do kurczaków, do indyków, do pasztetów i do  grzybów. Białe wina półsłodkie i słodkie podaje się do ryb i do gęsich wątróbek.

 

Wina czerwone podaje się w większych i wyższych kieliszkach. Pozwala to wydobyć głębię smaku i aromatu, która nie jest zakłócana paleniem w nosie. Spożywa się je jako aperitify, do niekrwistych, czerwonych mięs, do wędlin, do delikatnych serów, do ostrzejszych, fermentowanych serów, do ryb, do pizzy, do fasolki, a nawet do bigosu. Powinno się je podawać w temperaturze 12–14°C w prostych, ale lepiej zwężających się ku górze kieliszkach.

 

Wina musujące podaje się w wysokich, wąskich, delikatnie rozszerzanych ku górze kieliszkach. Taki kształt z jednej strony pozwala zachować odpowiednio niską temperaturę alkoholu, z drugiej zaś umożliwiają swobodne ulatnianie się dwutlenku węgla ( w formie przyjemnych bąbelków). Można spożywać je w formie aperitifu, oraz do wszystkich innych potraw.

 

Wszystkie rodzaje win oferuje sklep z winami Zielone Butelki. Posiada szeroki asortyment trunków z całego świata.

 

 

2019-04-23