Azotany w zielonych warzywach

Szpinak, brokuły, kapusta i sałata mogą zapobiegać chorobom układu krążenia. Zielone warzywa liściaste zawierają bowiem niezwykle korzystne dla zdrowia azotany. Związki te ograniczają nadprodukcję czerwonych krwinek jednocześnie usprawniając transport tlenu w organizmie. Zmniejszają w ten sposób ryzyko powstawania zakrzepów, udarów i zawałów serca.

W celu oceny wpływu diety bogatej w azotany na zdrowie naukowcy z Cambridge i Southampton przeprowadzili dwa badania na szczurach laboratoryjnych. W pierwszym badaniu naukowcy starali się określić wpływ azotanów na produkcję czerwonych krwinek w warunkach niskiej podaży tlenu.

 

W drugim badaniu próbowano ocenić jak szybko i w jakim stężeniu azotany wpływają na poziom hemoglobiny. Jest to białko obecne w erytrocytach, odpowiedzialne za przenoszenie tlenu do komórek.


Okazało się, że szczury poddane działaniu azotanów miały niższe stężenie czerwonych krwinek w porównaniu do grupy kontrolnej. Wiązało się to ze zmniejszeniem poziomu erytropoetyny (EPO). Hormon ten jest odpowiedzialny za powstawanie czerwonych krwinek.

 

Głównym zadaniem erytrocytów jest zaś transport tlenu po całym organizmie. W przypadku chorób układu krążenia lub np. przebywaniu na dużych wysokościach dochodzi do niedoboru tlenu. EPO stymuluje wówczas produkcję czerwonych krwinek, by podnieść jego ilość.

 

Wzrost liczby erytrocytów zwiększa jednak gęstość krwi. To wpływa niekorzystnie na przepływ krwi, szczególnie w małych naczyniach krwionośnych. Jeżeli krew do nich nie dotrze, zostaną one niedotlenione. Istnieje również ryzyko powstania skrzepów. Mogą one prowadzić do niebezpiecznych powikłań, takich jak zawał serca, udar mózgu lub zator tętnicy płucnej.


Azotany optymalizują więc produkcję EPO przez wątrobę i nerki, zmniejszając gęstość krwi bez zmniejszania efektywności wykorzystania tlenu w organizmie. Aby zwiększyć ilość azotanów w diecie, wystarczy spożywać zielone warzywa liściaste.

 

Produkty bogate w azotany to sałata, buraki, marchew, zielona fasola, szpinak, pietruszka, kapusta, rzodkiewki, seler. Taka prosta zmiana diety może przynieść pewną ulgę osobom cierpiącym na choroby układu krążenia. Należy jednak pamiętać, że wysoki poziom azotanów może być toksyczny. (pch)

 

 

2014-12-29