Co sprzyja trawieniu?

Trawienie wymaga czasami naszego wsparcia, żeby odczuwać komfort po posiłkach. Warto stosować praktyczne metody ułatwiające poprawę pracy układu pokarmowego. Co należy spożywać w trosce o układ trawienny?

Jedz błonnik. Chociaż nie dostarcza energii, ani żadnych składników odżywczych, to maistotny wpływ na odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Błonnik wchłania wodę i zwiększa objętość masy kałowej. Jest niezastąpiony w procesie umożliwiającym fizjologiczne trawienie i regularne wypróżnianie się w krótszym czasie. Błonnik zapobiega zaparciom i wspomaga rozwijanie się w przewodzie pokarmowym korzystnej flory bakteryjnej

Pij dożo wody. Woda jest niezbędna dla dobrego trawienia. To ona ułatwia rozpuszczanie cząstek jedzenia i niepotrzebnych składników. To woda transportuje je przez przewód pokarmowy. Woda oczyszcza organizm z toksyn. Podczas odwodnienia, organizm magazynuje całą wodę Okrężnica pozostaje wówczas wysuszona i dobre trawienie jest o wiele trudniejsze. Woda przynosi pomoc przy zaparciach oraz zatwardzeniu.

Zjadaj owoce tropikalne.
Owoce tropikalne są obficie wyposażone w enzymy, które poprawiają pracę układu trawiennego. Ananas ułatwia trawienie białek dzięki temu, że ma sporą zawartość bromelainy, czyli mieszaniny enzymów proteolitycznych. Ananasy posiadają w swoim składzie minimum pięć enzymów definiowanych pod wspólną nazwą bromeliny.

Jedz kiszonki!
Prawidłowemu trawieniu sprzyjają też kiszonki. Zawarte w nich bakterie kwasu mlekowego poprawiają trawieie regulując skład mikroflory jelitowej. Kapusta kiszona zawiera duże ilości błonnika, więc jej spożywanie przyspiesza metabolizm. Tym samym ułatwia spalanie kalorii i walkę z nadwagą.

Spożywanie kiszonek jest jednak korzystne nie tylko powodu możliwości kontroli wagi. Kiszonki w diecie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Substancje odżywcze, witaminy i mikroelementy z kiszonek działają detoksykacyjnie.

Jedz powoli i dokładnie. Jedzenie trzeba dokładnie przeżuć, żeby przygotować go do dalszego trawienia. Kolejny kęs pokarmu bierzemy do ust dopiero, kiedy wcześniejszy został dokładnie przeżuty i połknięty. Jedzenie dzięki takim zabiegom trafia do żołądka odpowiednio rozdrobnione, a nawet częściowo nadtrawione.

Zadbaj o swoją aktywność fizyczną. Doby metabolizm jest gwarantem dobrego trawienia. Sposobem przyspieszenia metabolizmu jest uprawianie sportu, ćwiczenia fizyczne i ruch.

 

 

2015-12-30