Dieta rozdzielna odchudzi i uleczy

Czy to możliwe, że wystarczy umiejętnie łączyć pokarmy, by jeść zdrowo i chudnąć? Zwolennicy diety rozdzielnej przekonują, że to możliwe. Dieta rozdzielna przywędrowała do nas zza oceanu. Jej prekursorem stał się ponad 100 (!) lat temu amerykański lekarz, William Howard Hay.

Przekonywał on, że niewłaściwe odżywianie jest główną przyczyną chorób serca, zaburzeń trawiennych oraz rzecz jasna, nadwagi. Opracowany przez niego system odżywiania miał pozwolić pacjentom uporać się z licznymi dolegliwościami.

 

Co więcej, William Howard Hay oferował możliwość utrzymywania prawidłowej wagi, pomimo jedzenia bez ograniczeń. Pod jednym warunkiem. Pacjenci musieli nauczyć się właściwie komponować swoje posiłki. Jak zmienić nawyki żywieniowe?


Dieta doktora Haya opiera się na umiejętności rozpoznawania i rozdzielania pokarmów. Te podzielić można na trzy podstawowe grupy: białkową, węglowodanową i neutralną.


W klasyfikacji tej do produktów białkowych należą m.in.: ryby, drób, gotowane mięso, wędliny, sery o zawartości do 50 procent tłuszczu, mleko, a także owoce (oprócz bananów) i warzywa strączkowe.


Węglowodanów natomiast dostarczają nam pominięte wcześniej banany, jak również suszone owoce, kukurydza, ziemniaki, cukier, ciastka, pieczywo, makaron, ryż, kasze czy muesli.

 


Ostatnią grupę stanowi żywność neutralna: woda, olej, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, warzywa (poza ziemniakami), miód, wędzone ryby i mięso, zakwaszone produkty mleczne oraz orzechy i nasiona.


Z powodu różnic w trawieniu białek i węglowodanów ich łączenie w jednym posiłku powoduje, że układ pokarmowy zostaje poważnie obciążony, podczas gdy trawienie jest mało efektywne. To zaś sprzyja odkładaniu zbędnych kilogramów.

 

Dzieje się tak dlatego, że na pokarmy z różnych grup działają inne enzymy. Przykładowo białka trawione są w żołądku z pomocą pepsyn i lipazy, podczas gdy węglowodany i tłuszcze w jelitach, gdzie trawienie wspomagają enzymy trzustkowe i żółć.


Najważniejszym więc zadaniem w diecie rozdzielnej jest niełączenie produktów białkowych z węglowodanami. To oznacza, że pożegnać się należy z tradycyjnym obiadem, gdzie mięso serwowane jest z ziemniakami. Bez przeszkód łączyć można natomiast węglowodany lub pokarmy białkowe z produktami neutralnymi.


Zwolennicy diety rozdzielnej przekonują, że jej zastosowanie uzdrawia organizm. Wyeliminowane zostają bowiem wszelkie problemy trawienne. Lepsze przyswajanie substancji odżywczych dostarcza nam energii, ułatwia też zachowanie prawidłowej wagi.

 

Z tego powodu dieta rozdzielna polecana jest osobom odchudzającym się, cierpiącym na wzdęcia i inne kłopoty ze strony układu pokarmowego oraz narzekającym na brak energii. (bp)

 

 

 

2015-01-23