Dieta 5:2

Coraz większą popularnością cieszy się dieta 5:2. Jest polecana nie tylko osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Jej twórcy twierdzą, że wpływa ona korzystnie m. in. na ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a więc pomaga utrzymać dobry stan zdrowia.

Dieta 5:2 pozwala na spożywanie dowolnych posiłków przez 5 dni tygodnia. W pozostałe 2 dni ilość kalorii dostarczanych dziennie organizmowi należy obniżyć do 500 w przypadku kobiet i 600 dla mężczyzn. Jest to około 25% liczby kalorii zalecanych zdrowej dorosłej osobie. Stąd też dieta ta nazywana jest często dietą postną.

 

Ponadto w okresie postu należy jeść pokarmy o niskim indeksie glikemicznym – głównie białko i warzywa. Nie powinno się wówczas unikać tłuszczy, ale spożywać tłuszcze wysokiej jakości, jak oliwa z oliwek czy orzechy. Nie wolno zapominać o zielonych warzywach liściastych, ziarnach zbóż i piciu odpowiedniej ilości płynów. Należy również unikać żywności przetworzonej. Zawiera bowiem dużo cukru i mało składników odżywczych. Trzeba też ograniczyć spożycie białego pieczywa, ziemniaków i makaronu.


W okresie postu dozwoloną ilość kalorii najlepiej podzielić między śniadanie a kolację. Między tymi posiłkami można spożyć jakąś drobną przekąskę – surowy owoc lub warzywo. Dni postne mogą być oddzielone przerwą lub następować po sobie. Chociaż ograniczanie posiłków dwa dni z rzędu pozwala przyzwyczaić organizm do mniejszych racji żywności.


Niektóre osoby mogą początkowo odczuwać bóle głowy lub zaparcia. Można je złagodzić pijąc dużą ilość płynów i jedząc produkty bogate w błonnik. Dieta nie jest wskazana dla kobiet w ciąży, ani osób poniżej 18 roku życia. Nie poleca się jej również osobom z cukrzycą, zaburzeniami odżywiania oraz bardzo szczupłym.


Badania naukowców ze Szpitala Uniwersyteckiego Południowego Manchesteru wykazały podobne poziomy utraty wagi u osób znajdujących się na diecie niskokalorycznej i diecie postnej. Obie diety dały podobne korzyści w zakresie obniżenia ciśnienia krwi, cholesterolu całkowitego i LDL oraz trójglicerydów.

 

Osoby stosujące dietę postną wykazywały ponadto nieco mniejszą oporność na insulinę. Badania dotyczyły jednak kobiet otyłych. Nie można więc ich odnieść do szerszej populacji. (pch)

 

 

2014-12-30