Do czego służy soja?

To gatunek jednorocznej rośliny z rodziny bobowatych. Soja, niezwykle popularna w produkcji żywności dla człowieka i zwierząt podbiła już niemal wszystkie kontynenty. Co warto o niej wiedzieć?

Soja warzywna jest coraz popularniejszą pospolitą uprawną rośliną. Ma jednak spore wymagania od otoczenia. Wymaga żyznych, najwyższej jakości gleb oraz odpowiedniego nasłonecznienia.

 

Gatunek soi jest uprawiany, a nawet spotykany jest w Polsce jako efemerofit, czyli gatunek roślin obcego pochodzenia, który przypadkowo został zawleczony oraz współwystępuje z innymi roślinami w danym kraju.

 

Soja ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, przede wszystkim na stan całego  układu krążenia krwi. Obniża stężenie złego cholesterolu oraz zwiększa udział zbawiennego dla  zdrowia błonnika w diecie. Zaobserwowano również korzystny wpływ spożywania produktów sojowych na stężenie złego cholesterolu we krwi u pacjentów z genetycznie uwarunkowaną dyslipidemią.

 

Obniża stężenie cukru we krwi oraz likwiduje zaparcia i przyspiesza wypróżnianie strawionego pokarmu. Soja zmniejsza ryzyko wzrostu komórek nowotworowych i przeciwdziała występowaniu kamieni żółciowych w organizmie człowieka. Ponadto, soja dostarczy organizmowi wielu niezbędnych dla niego witamin i minerałów. Ziarna soi posiadają w swoim składzie wielonienasycone kwasy tłuszczowe w korzystnym stosunku do kwasów jednonasyconych.

 

Produkty sojowe coraz częściej goszczą na naszych stołach, a na dodatek jest synonimem diety wegetariańskiej. Soja warzywna bardzo często jest stosowana jako zamiennik mięsa lub ryby w tradycyjnej kuchni. Jednak popularność stale rosnącej ilości upraw soi wiąże się z jej istotnym zastosowaniem w przemyśle mięsnym.

Soja warzywna uprawiana jest przede wszystkim w Ameryce Północnej, Azji oraz Ameryce Południowej. Znajdująca się w centralnej Brazylii farma Bom Futuro Farm jest największym na świecie, megagospodarstwem rolnym. Ta potężna sojowa farma zajmuje powierzchnię niemal 5 500 kilometrów kwadratowych, a jej uprawy zaopatrują rynki spożywcze niemal całego świata.

Od pewnego czasu soja uplasowała się na pozycji jednego z najważniejszych źródeł pożywienia dla krów i świń na niemal wszystkich kontynentach. Wyprodukowana z niej pasza stanowi podstawę stale rozwijającej się produkcji mięsa opartej o masową hodowlę zwierząt.

 

 

 

2015-11-26

PARTNERZY