Dobre żelazo

To pierwiastek wyjątkowo ważny dla zachowania dobrego stanu, odpowiedniej kondycji oraz wspaniałego zdrowia. W jaki sposób żelazo wpływa tak dobroczynnie na ludzki organizm? Gdzie powinniśmy go szukać?

Jest to bardzo ważny mikroelement, którego w codziennej diecie człowieka nigdy nie powinno zabraknąć. Laika może zaskoczyć fakt, że niedobór żelaza w świecie roślin powoduje zakłócenia przebiegu fotosyntezy oraz chlorozę dopiero co wykształconych liści. Żelazo u ludzi to składnik hemoglobiny, poprzez który wraz z krwią do poszczególnych komórek naszego organizmu dostarczany jest życiodajny tlen.

Żelazo jest też składnikiem białka mięśni, a jego niedobory często objawiają się uciążliwymi i nieprzyjemnymi skurczami. Zresztą, niedobory żelaza przybierają różne, nieprzyjemne w odczuciach reakcje organizmu. Bo gdy w składzie naszego organizmu zabraknie odpowiedniej ilości żelaza, zaczynają się problemy ze zdrowiem.

Co jest przyczyną niedoboru żelaza? Są to głównie nasze niewłaściwe nawyki żywieniowe, jak też stosowanie niektórych popularnych diet fitness, które są ubogie w produkty będące źródłem jego łatwo przez nas przyswajalnej formy.

Podstawowym skutkiem niedoboru żelaza jest niedokrwistość, czyli anemia. To zespół objawów chorobowych, polegający na posiadaniu niższych od wymaganej dla organizmu normy wartości hemoglobiny, erytrocytów oraz ich następstw.


Jak objawia się anemia? Blada skóra oraz uczucie ciągłego zmęczenia to pierwsze symptomy, których nie można lekceważyć. Wyraźnym sygnałem są również stany zapalne występujące w obrębie jamy ustnej oraz spadek naturalnej odporności organizmu.

Wiadomo, że żelazo ma ogromny wpływ na naszą odporność. Na tym jego rola się nie kończy. Niedobory żelaza powodują, że stajemy się bardziej podatni nie tylko na różnorodne infekcje, ale i na stres.

Zdrowy, dorosły człowiek nie potrzebuje zbyt dużej ilości żelaza. Wystarcza już kilkanaście miligramów tego mikroelementu, by cieszyć się dobrą formą organizmu. Żyje jednak spora grupa osób, dla których większa, suplementowana porcja żelaza staje się niezbędnym elementem diety. Dotyczy to w szczególności rozwijających się dzieci, kobiet w ciąży oraz kobiet w czasie miesiączki.

Gdzie szukać żelaza? Ten życiodajny pierwiastek mają w swym składzie liczne suplementy diety dostępne bez recepty. Warto jednak sięgać w pierwszej kolejności po produkty będące jego naturalnym źródłem. Tym bardziej, że są one ważnymi składnikami zdrowej diety.

Co powinno się znaleźć w naszej diecie, żebyśmy uniknęli niedoborów żelaza? Ten mikroelement pojawia się w wielu dostępnych produktach spożywczych, jednak często problemem staje się kwestia jego przyswajania przez nasz organizm.

Glony morskie oraz otręby stanowią ważną grupę produktów, które powinna obejmować zdrowa dieta i to nie tylko ze względu na zawarte w nich żelazo. Produkty z pełnych ziaren zbóż oraz orzechy i pestki dyni to jego kolejne cenne źródła.

Łosoś i wątroba wołowa są również rekomendowane przez dietetyków i lekarzy, bo dzięki takiemu pokarmowi możemy dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość żelaza. W zapobieganiu jego niedoborom pomocne mogą się okazać niektóre warzywa zielone, a przede wszystkim szpinak oraz kapusta.

Żelazo nie wchłania się zbyt łatwo. Dobrze jest o tym pamiętać, a żeby ułatwić jego wchłanianie przez organizm trzeba wiedzieć o fatalnym wpływie papierosów na ten proces. Lepiej nie przesadzać z ilością wypijanej kawy, a jednoczesnym warto dbać o odpowiednią ilość witaminy C w składzie spożywanych przez nas pokarmów.
 

 

 

2014-09-24