Jedz czekoladę, będziesz mądrzejszy!

Jedzenie czekolady sprawia, że jesteś mądrzejszy. Ludzie, którzy regularnie spożywają ten niepowtarzalny, czasami słodki przysmak przynajmniej raz w tygodniu osiągają lepsze wyniki w testach zdolności poznawczych mózgu.

Poprzez czekoladę rozumiemy spożywczy wyrób cukierniczy. Czekolada powstaje z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, środków słodzących oraz dodatków. Dyrektywa 2000/36/WE definiuje czekoladę jako produkt powstały z wyrobów kakaowych i cukrów, który posiada w swoim składzie nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej niż 14% suchej odtłuszczonej masy kakaowej.

 

Wpływ czekolady na funkcjonowanie mózgu zaintrygował badaczy z University of South Australia, University of Maine oraz Luxembourg Institute of Health. Uczeni postanowili sprawdzić, czy jej regularne jedzenie, bez względu na rodzaj oraz ilość, ma związek z wydajnością szarych komórek.


Naukowcy przeanalizowali dane około 1000 osób biorących udział w projekcie długoterminowym Maine-Syracuse Longitudinal Study. Badanie miało na celu ocenić czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego i funkcje mózgu u osób dorosłych. W latach 2001-2006 uczestnicy projektu wypełniali kwestionariusze dotyczące konsumowanej przez nich żywności. Uczestnicy projektu zostali też poddani testom zdolności poznawczych.


Smakosze czekolady, spożywający ją przynajmniej raz w tygodniu wypadli oczywiście znacznie lepiej niż osoby jedzące czekoladę rzadko lub nigdy. Osiągali oni lepsze wyniki w testach oceniających pamięć i zdolności abstrakcyjnego myślenia.


Miłośnicy czekolady lepiej radzą sobie choćby w zapamiętywaniu numerów telefonów czy listy zakupów. Sprawniej wychodzi im też wykonywanie dwóch rzeczy jednocześnie, jak np. prowadzenie samochodu i rozmowa.


Korzystny wpływ na funkcje poznawcze mózgu mają prawdopodobnie flawonole zawarte w kakao. Są to naturalnie występujące w kakaowcach substancje bioaktywne. Związki te chronią najprawdopodobniej przed związanym z wiekiem spadkiem zdolności poznawczych.


W ostatnich latach opublikowano wiele badań sugerujących korzystne właściwości czekolady. Wynika z nich m. in., że ten niepozorny smakołyk zapobiega chorobom serca i udarom mózgu. Obserwacje innych badaczy potwierdzają również jej zbawienny wpływ na funkcjonowanie mózgu.


Mimo rzekomych zdrowotnych korzyści z jedzenia czekolady warto jednak poskromić apetyt. Jak wiadomo, we wszystkim należy zachować umiar. Czekolada zawiera bowiem duże ilości cukru i tłuszczu. Konsumowanie sporych porcji tego smakołyku nie pozostaje zatem bez wpływu na wagę.

 

 

2016-04-04