Witamina E. Właściwości i zapotrzebowanie

Witaminy to niezwykle ważne elementy, które powinniśmy stale zapewniać organizmowi we wskazanych, odpowiednich ilościach. Ich działanie jest niezwykle różnorodne. Jakie więc znaczenie dla naszego dobrego zdrowia ma witamina E i czy słusznie okrzyknięto ją witaminą młodości?

Ważnym zadaniem witaminy E jako antyoksydantu w naszym organizmie jest ochrona przed wolnymi rodnikami - bezustannie nas atakującymi i zagrażającymi zdrowiu - a w ten sposób przeciwdziałanie stresowi oksydacyjnemu. Wskazywana jest też jako ważny element terapii wielu groźnych schorzeń całego organizmu.

Witamina E ma też ogromne znaczenie dla utrzymania odpowiedniej, zdrowej kondycji ludzkiej skóry. Skutecznie powstrzymuje nieubłagane procesy starzenia się tej warstwy ochronnej organizmu oraz odżywia, regeneruje, a nawet prawidłowo nawilża i natłuszcza naszą skórę. To bez wątpienia jedna z substancji mających silny wpływ na utrzymanie widocznego efektu młodości organizmu przez jak najdłuższy czas. Nic więc dziwnego, że przede wszystkim takie jest jej wykorzystanie we współczesnej medycynie i kosmetyce.

 

Jest potrzebna do utrzymania odpowiedniej krzepliwości krwi, bo wpływa na dobry stan czerwonych krwinek zapobiegając przy tym zakrzepom, a także umożliwia elastyczną oraz dynamiczną pracę mięśni. W męskim organizmie jest elementem wspierającym powstawanie nasienia. W kobiecym organizmie zapewnia prawidłową owulację, a u kobiet ciężarnych ułatwia prawidłowy przebieg ciąży. 

 

Witamina E wywiera zbawienny wpływ na prawidłowy rozwój płodu w wielu obszarach organizmu maleństwa, a jej niedobór może być przyczyną poronienia. Poza tym, to ona decyduje o dobrym wzroku dziecka. Suplementacja tej witaminy młodości powinna trwać całą ciążę, a w III trymestrze ciąży jest szczególnie ważna, bo wtedy aktywnie rozwija się wzrok bobasa. Razem z kwasem foliowym przeciwdziała też uszkodzeniom układu nerwowego i zapobiega pojawieniu się wad wrodzonych u dziecka.

 

Witaminę E znajdziemy w odpowiednich dla nas ilościach w produktach roślinnych. Najwyższa jej zawartość charakteryzuje orzech laskowy, nasiono słonecznika, pestkę dyni oraz migdały. Poza tym, stanowi też skład margaryny, papryki, orzecha włoskiego, szpinaku i natki pietruszki. Prawidłowe przyswajanie z pokarmu wspomaga witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, jak też selen, fosfor i nienasycone kwasy tłuszczowe.

 

W opinii Instytutu Żywności i Żywienia nasze dobowe zapotrzebowanie tej substancji jest mocno zróżnicowane i zależne od wieku, wagi, płci oraz stanu fizjologicznego. Wynosi dziennie średnio 6 mg u dzieci, 10 mg u mężczyzn oraz 8 mg u kobiet. Osoby po 75 roku życia powinny jednak przyjmować od 20 do nawet 50 mg witaminy E w ciągu doby.

 

Obecnie w Polsce niezwykle rzadko obserwuje się wystąpienie u kogoś niedoboru witaminy E. Jednak zjawisko awitaminozy może dotyczyć osób prawidłowo się odżywiających, ale posiadających zaburzenia wchłaniania tłuszczu, celiakię lub mukowiscydozę.

Objawy jej niedoboru to uczucie zmęczenia, problemy z koncentracją rozdrażnienie psychiczne, przedwczesne starzenie się skóry, kłopoty ze wzrokiem, podatność na infekcje, anemia, problem funkcjonowania mięśni, utrata włosów na głowie, szybko pogarszający się stan zębów i kości jak też zmiany neurologiczne.

Nadmiar witaminy E pozyskanej przez nas w pożywieniu jest sprawnie wydalany w trakcie naturalnych procesów organicznych. Wydaje się więc, że trudno jest ją przedawkować. Może jednak dojść do sytuacji, że suplementowanie w nadmiarze witaminy E spowoduje zasilanie nią organizmu przez dłuższy okres czasu w dawkach przekraczających 1000 mg/dobę, a z taką ilością tego antyoksydantu sobie nie poradzimy tak łatwo. Objawami nadmiaru bywa ból głowy, kłopoty ze wzrokiem, uczucie zmęczenia i funkcjonowania układu mięśniowego oraz nieprzyjemne problemy trawienne.

 

 

2019-05-24