Mleko i mięso ekologiczne zdrowsze od konwencjonalnego

Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza od konwencjonalnej czy jedynie smaczniejsza? Dyskusje na ten temat nie ustają. Uczeni z całej Europy postanowili przyjrzeć się jak sytuacja wygląda w przypadku mleka i mięsa.

Różnic między produktami ekologicznymi a konwencjonalnymi poszukiwali badacze z uczelni i instytutów badawczych w całej Europie, w tym Uniwersytetu w Newcastle, Norweskiego Instytutu Badań Biochemicznych i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Uczeni dokonali przeglądu systematycznego 196 badań dotyczących mleka i 67 dotyczących mięsa, opublikowanych w latach 1992 – 2014. Naukowcy starali się też ocenić, co może być przyczyną różnic w poziomach odżywczych w przypadku obu produktów.


Badanie wykazało pewne różnice w wartościach odżywczych między mlekiem ekologicznym i konwencjonalnym. Poziomy tłuszczów nasyconych i jednonienasyconych w obu produktach były prawie identyczne. Mleko organiczne zawierało jednak nieco wyższy poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 56% więcej kwasów omega-3, 69% więcej kwasu α-linolenowego, 41% więcej sprzężonego kwasu linolowego. Kwasy omega-3 są niewątpliwie bardzo korzystne dla zdrowia. Lepszym ich źródłem są jednak ryby.


Mleko ekologiczne miało też nieco wyższy poziom witaminy E i żelaza. Różnice te są jednak małe. Prawdopodobnie nie będą więc miały większego wpływu na zdrowie człowieka. Mleko nie jest też głównym źródłem tych składników w diecie. Mleko konwencjonalne wyróżniało się natomiast nieco większą ilością selenu oraz o 74% większą zawartością jodu.


Wyniki różniły się znacznie w zależności od regionu geograficznego, z jakiego mleko pochodziło. Ponadto mleko krów wypasanych na trawie, co jest powszechne w gospodarstwach ekologicznych, zawierało więcej kwasów omega-3.


Z badań wynika też, że większą o ponad 50% zawartość kwasów omega-3 zawiera też mięso z hodowli ekologicznych. Występuje w nim także mniejsza ilość nasyconych kwasów tłuszczowych – mirystynowego i palmitynowego. Oba zwiększają ryzyko chorób sercowo – naczyniowych.


Tak naprawdę ciężko jest jednoznacznie stwierdzić, czy produkty ekologiczne są lepsze dla zdrowia. Nierozsądnie też byłoby zakładać, że zdrowa żywność i napoje działają ochronnie, jeśli zaniedbywane są inne czynniki, takie jak utrzymywanie prawidłowej wagi, aktywność fizyczna i unikanie używek.

 

 

2016-03-29