Jogurt w profilaktyce cukrzycy

Spożywanie codziennie małej porcji jogurtu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Obecnie ponad 300 mln osób jest dotkniętych chorobą. Szacuje się, że w 2030 roku liczba ta wzrośnie do ponad 500 mln.

Związek spożywania jogurtów z mniejszym ryzykiem cukrzycy odkryli naukowcy z Harvard School of Public Health. Badaniem zostało objętych prawie 200 tys. pracowników służby zdrowia na przestrzeni 30 lat. U ponad 15 tys. z nich zdiagnozowano cukrzycę typu 2.

 

Dane zebrano na podstawie kwestionariusza dotyczącego zdrowia, odżywiania i stylu życia. Aktualizowano je co 4 lata. Eksperci posiadali również wgląd w dokumenty medyczne badanych.


Okazało się, że już 28 g jogurtu dziennie zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 o 18%, nawet po uwzględnieniu wieku, BMI, stylu życia i innych czynników ryzyka chorób przewlekłych. Nie odnotowano związku między całkowitym spożywaniem produktów mlecznych lub spożywaniem konkretnych produktów mlecznych i chorobą.

 

Swoje działanie ochronne jogurt może zawdzięczać zawartym w nim bakteriom probiotycznym. Poprawiają one metabolizm tłuszczów i zastępują mikroorganizmy przyczyniające się do otyłości.


Badani byli pracownikami służby zdrowia, wyników nie można więc odnieść do szerszej populacji. Nie wiadomo też, jaki rodzaj jogurtu spożywali. Wiele niskotłuszczowych jogurtów zawiera sporo cukru, co może przyczyniać się do przyrostu masy ciała.

 

Jogurty mogą więc zmniejszać ryzyko pojawienia się cukrzycy, ale zwiększać ryzyko występowania innych chorób. Pomimo uwzględnienia wielu czynników zakłócających, nie ma pewności, że wzięto pod uwagę wszystkie istotne zmienne. Konieczne są dalsze badania skutków konsumpcji jogurtów oraz wpływu probiotyków na masę ciała i insulinooporność.


Obecnie w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy typu 2 zaleca się stosowanie zrównoważonej diety bogatej w warzywa i owoce o niskiej zawartości cukru, soli i tłuszczów nasyconych. Ważna jest także regularna aktywność fizyczna i unikanie używek. (pch)

 

 

2014-12-31