Mleko owsiane. Co warto wiedzieć o tym napoju?

Skromnie i bez przepychu, niemal w cieniu zaistniało pośród innych rodzajów mleka roślinnego. Bo gdzie tam pospolitemu owsowi do migdałów, czy orzechów! Tymczasem w ostatnim czasie mleko owsiane zyskuje w Polsce coraz większą popularność i nie ma w tym fakcie nic niestosownego!

Jeszcze kilka lat temu mleko owsiane w Polsce miało tylko garstkę zwolenników, bo nawet wśród sympatyków diety wegańskiej długo królowało – jako uniwersalny dodatek do potraw i kawy - mleko sojowe. Obecnie owsiane jest jednak bardzo popularnym i lubianym składnikiem codziennego pokarmu nie tylko wegan. Wyróżnia się naprawdę delikatnym, lekko słodkawym smakiem oraz kremowym kolorem i konsystencją. Chociaż wydaje się też niektórym wodniste, to jednak jest bardzo sycące.

Nic w tym dziwnego, że trafiło swoimi walorami do wegan, skoro nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Podobnie jak mleko ryżowe, migdałowe, orzechowe, kokosowe i sojowe jest mleko owsiane zdrową alternatywą dla mleka krowiego. W jego składzie nie znajdziemy laktozy, wywołującej nietolerancje, jak również nie znajdziemy białek mlecznych powodujących alergię. Dlatego jest też polecane osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy i alergikom.
 


Co zawiera owsiane mleko?
 

Mleko owsiane jest bogate w białko, tłuszcze, ale nie jest ono w żadnym wypadku odpowiednim zamiennikiem dla nabiału pod względem znajdującej się w nim ilości białka i tłuszczu. Posiada za to sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Znajdziemy w nim cenne składniki mineralne, w odpowiedniej do przyswojenia postaci, w tym żelazo, wapń, potasu, fosfor, selen oraz magnez. Napój dostarcza nam też kwasu foliowego i błonnika, wpływającego na odpowiednią pracę całego przewodu pokarmowego, jak też wzbogacającego florę jelitową organizmu.
 


Do It Yourself!
 

W sieci znajdziesz mnóstwo pomysłowych przepisów na uzyskanie mleka owsianego w domowej kuchni. Przepisy obejmują przygotowanie smacznego i zdrowego napoju zarówno z ziaren, jak i płatków. Najłatwiejszy sposób na uzyskanie mleka owsianego wymaga tylko dwóch składników – płatków i przegotowanej wody.

Naprawdę warto pokusić się o produkcję napoju na swoje potrzeby, bo cena owsa jest nieporównywalnie niższa od ceny już przetworzonego mleka roślinnego dostępnego na sklepowej półce. Jeśli jednak nie odstrasza cię cena, to pamiętaj, żeby kupować produkt bez dodatku cukru i zagęstników.



Co robić z mlekiem owsianym?
 

Można je pić, robić owsiankę, naleśniki czy zalewać nim przed spożyciem musli, bakalie oraz otręby. Doskonale nadaje się też do wypieków, koktajli, lodów i puddingów. Można je używać do kawy, chociaż trzeba przyznać że smakowo jest nieco innym zamiennikiem mleka krowiego w kawie niż mleko sojowe. Również nie zabarwia kawy zbyt intensywnie.

 

Dlaczego należy je spożywać?


Mleko owsiane jest zalecane w profilaktyce i leczeniu anemii. Jeden kubek napoju pokrywa jedną dziesiątą naszego dobowego zapotrzebowania na żelazo. Znajdujące się w nim fitochemikalia - roślinne substancje czynne – to one sprawnie hamują pojawianie się groźnych komórek nowotworowych, poza tym reagują antybakteryjnie, a do tego nawet zapobiegają udarowi mózgu oraz schorzeniom serca.
 


Kto nie powinien spożywać mleka owsianego?
 

Niestety, owsiane mleko jest niewskazane dla osób chorujących na celiakię. W jego składzie jest avenina, a osoby wrażliwe na gluten są też narażone na reperkusje ze względu na nieodpowiednie dla nich działanie owej aveniny. Z kolei solidna dawka węglowodanów w owsianym napoju sprawia, że nie jest on też dobry dla chorych na cukrzycę i osób z insulinoopornością. Cukier z mleka owsianego bardzo łatwo i szybko jest wchłaniany przez organizm, więc błyskawicznie podnosi poziom glukozy we krwi.

 

 

 

2019-05-02