Białka i ich rola w funkcjonowaniu organizmu

Znaczenia białek dla witalności ludzkiego organizmu nie można bagatelizować. Stanowią podstawę biologicznego życia i występują nader powszechnie w królestwie roślin i zwierząt. Dlaczego białka są dla nas tak ważne?

Nasze ciało składa się w niemal 15% z białka. Na dodatek, ciało cały czas zużywa białko. Niezbędne są więc jego stałe dostawy do organizmu. Dlatego białko powinno stanowić ważną część stosowanej na co dzień diety.

Białka charakteryzuje niezwykle złożona struktura. Białka są zbudowane z aminokwasów, które tworzą konstrukcje atomów tlenu, węgla, wodoru, azotu oraz siarki.

Białko możemy znaleźć w wielu produktach, które spożywamy, a najwięcej jest go w jajkach, orzechach, zbożach, rybach, produktach mięsnych, roślinach strączkowych oraz w nabiale.

Białko stanowi podstawowy materiał budulcowy organizmu. Białko to najważniejszy składnik skóry, mięśni, narządów i gruczołów. Jest niezbędne w procesie tworzenia nowych tkanek oraz ma ogromny wpływ na rozwój i regenerację istniejących tkanek. Ponadto białko dostarcza nam energii, ułatwia zwalczanie niebezpiecznych drobnoustrojów oraz transportuje różne substancje

Białka zalicza się do najważniejszych związków organicznych, niezbędnych do funkcjonowania żywego organizmu. Białko występuje we wszystkich płynach naszego organizmu poza moczem i żółcią, gdzie bierze udział w utrzymaniu bilansu wodnego organizmu i ułatwia utrzymać równowagę kwasowo-zasadową ustroju.

Potrzebne nam do życia aminokwasy pobieramy ze spożywanego pokarmu. Jednak większość aminokwasów jest pochłaniana w postaci białek, co uniemożliwia ich wykorzystanie bez odpowiednich procesów metabolicznych.

Warto pamiętać, że białka występujące w przyrodzie posiadają różną wartość odżywczą. Białka zbóż charakteryzuje niższa wartość odżywcza niż białka znajdujące się w mleku i nabiale.

Ze wszystkich znanych składników pożywienia to właśnie spożycie białka najszybciej hamuje uczucie głodu, dzięki czemu nie dopuszcza do przejadania się. Zawartość białka w diecie może również ułatwić odchudzanie się! Spożywanie białka może znacznie przyspieszyć procesy metaboliczne i hamować łaknienie za sprawą niskiej kaloryczności oraz niewysokiej dostępności energetycznej białka.

Brak odpowiedniej ilości białka w organizmie jest odpowiedzialny za zmniejszenie odporności i osłabienie. Brak białka jest szczególnie zauważalny u najmłodszych, bo wywołuje opóźnienia wzrostu oraz pogorszenie rozwoju fizycznego i umysłowego.

Nadmiar białka również jest niebezpieczny dla zdrowia. Może powodować zaburzenia metabolizmu, które powodują uszkodzenie wątroby i nerek. Nadmiar białka pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialny za popularne w naszych czasach zaburzenie snu, jakim jest bezsenność. Ponadto nadmiar w organizmie białka pochodzenia zwierzęcego wywołuje nerwowe i agresywne zachowania, wzrost ciśnienia tętniczego i może przyczyniać się do chorób układu krążenia.
 

 

 

2015-10-12