Niebezpieczna szkarłatka amerykańska

Nie wszystkie rosnące dookoła nas rośliny służą dobremu zdrowiu człowieka. Bywa tak, że te o walorach estetycznych, ozdobne i cieszące się popularnością botaników okazują się niebezpiecznymi truciznami. Taka jest szkarłatka amerykańska.

Szkarłatka amerykańska (Phytolacca americana) jest byliną rozprzestrzenioną w wielu miejscach na całym świecie. Pochodzi z południowo-wschodnich terenów Ameryki Północnej, a do Polski przybyła z południa Europy. Nazwa rośliny nawiązuje do jej purpurowego soku, popularnego przed laty barwnika słodyczy, likierów oraz wina. Kwitnie w Polsce najczęściej od połowy czerwca do końca sierpnia.

Należy pamiętać, że cała szkarłatka amerykańska jest niebezpieczną, trującą byliną. Po spożyciu na surowo jakiejkolwiek części tej rośliny łatwo o poważne nudności, bóle i zawroty głowy oraz rozwolnienie. Jednak rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej, Indianie, wykorzystywali bylinę nie tylko do skutecznego farbowania sierści swoich koni, ale też używali jej jako ważnego i popularnego składnika wielu leczniczych maści i okładów.

 

Rzeczywiście, po odpowiednim, specjalistycznym przygotowaniu pewne fragmenty byliny da się podobno wykorzystać też do celów leczniczych. Może mieć ona terapeutyczne działanie wykrztuśne i spazmolityczne według homeopatów. Jednak na pewno bez właściwej wiedzy i doświadczenia nie można ze szkarłatką eksperymentować, ze względu na poważne zagrożenie płynące z jej strony dla naszego zdrowia.

 

Ozdobnym wyróżnikiem szkarłatki amerykańskiej są stosunkowo sporych rozmiarów, intensywnie zielone, skórzaste liście o nieco jajowatym kształcie. Liście zdobią dodatkowo wyrastające ze szkarłatki purpurowe pędy, dumnie wzniesione ku górze. Wraz z początkiem lata bylina pokrywa się też niewielkimi, białymi kwiatkami. Pod koniec lata obrasta zaś w zwisające kiście malutkich, czarnych owoców przypominających miniaturowe jeżyny.

 

Co ciekawe, w krajach europejskich basenu Morza Śródziemnego, uprawiano ją początkowo jako roślinę nadającą się do spożycia. Rzeczywiście, młode pędy byliny po odpowiednim obgotowaniu stają się jadalne. W taki sposób kiedyś spożywano szkarłatkę podobnie jak szparagi. Obecnie jednak jej zdecydowanie najpopularniejszym walorem jest bycie ozdobną rośliną, cenioną przez botaników w ogrodach całego świata.

 

 

2019-07-20