Odporność człowieka, czyli system immunologiczny czuwa

Możemy śmiało podróżować po lasach, łąkach i zakurzonych ulicach wielkich miast. Bez obaw możemy tulić do siebie innych ludzi, całować ich i głaskać zwierzęta. Dookoła nas jest wtedy pełno mniej lub bardziej groźnych bytów, które jednak na ogół nie zagrażają nam, dopóki sprawnie funkcjonuje układ immunologiczny naszego organizmu.

Układ immunologiczny chroni organizm przed infekcjami na różnych poziomach. Stanowi obronę przed atakami bakterii, wirusów, pasożytów oraz grzybów. Elementy układu immunologicznego są precyzyjnie i gęsto rozsiane po całym organizmie. Wszystkie razem tworzą zintegrowany system ochronny ciała człowieka.

Układ odpornościowy powstał z następujących trzech rodzajów komórek: makrofagi, komórki dendryczne oraz limfocyty. Skuteczność układu immunologicznego warunkuje w dużej mierze funkcjonowanie limfocytów. Zlokalizowane są one w narządach limfatycznych, krwi oraz limfie. Rozróżniamy limfocyty B, limfocyty T oraz limfocyty null.

Istnieją narządy centralne układu immunologicznego. Jest to szpik kostny i grasica oraz narządy obwodowe, a w tym śledziona, węzły limfatyczne, migdałki i grudki chłonne.

Niezależną składową układu odpornościowego jest MALT - układ immunologiczny wydzielniczy. MALT funkcjonuje w oparciu o błony śluzowe przewodu pokarmowego, dróg moczowych oraz dróg oddechowych.

Układ immunologiczny odróżnia struktury własne od struktur obcych. Ponadto zapamiętuje obce antygeny po zetknięciu z organizmem człowieka. Stopień zaawansowania tych umiejętności jest kluczowy, bo wykrywanie patogenów jest coraz bardziej skomplikowane. Patogeny ewoluują, bo pragną przetrwać. Przystosowują się i zmieniają metody funkcjonowania.

Na skuteczność układu immunologicznego wpływają różne czynniki, jak chociażby nasze zaplecze genetyczne.

Istnieją dwa niezależne układy obronne organizmu. Jest to wrodzona odpornośćnabyta odporność. Wrodzoną odporność czerpiemy z organizmu matki. Przez łożysko transportowane są przeciwciała chroniące dziecko przez kilka miesięcy po porodzie. Skuteczność wrodzonej odporności trwa dłużej w przypadku dzieci karmionych piersią. Jednak po kilkunastu pierwszych miesiącach życia kształtujemy swoją własną, nabytą odporność organizmu.

Odporność naszego organizmu bardzo silnie obniża przewlekły stres. Pod wpływem długotrwałego stresu nadnercza w niebezpiecznej ilości wytwarzają hormony, które modyfikują funkcjonowanie receptorów komórek odpornościowych. Dla naszego zdrowia oraz odporności organizmy nie jest też właściwy nadmiar kortyzolu.

Odporność organizmu człowieka słabnie wraz z upływającymi latami jego życia. Starzenie się organizmu powoduje niekorzystne zmiany w obrębie układu immunologicznego. Odporność maleje, co zwiększa ryzyko infekcji i chorób.

Również pory roku powinny wpływać w określony sposób na nasze nawyki żywieniowe, gdyż mogą one wpływać na funkcjonowanie układu immunologicznego. Jesienią i zimą warto każdego dnia spożywać czosnek, który jest bogaty w witaminy, selen i alliacynę, czyli przeciwbakteryjny związek siarki, miód, bo jest pełen niezbędnych dla zdrowia składników mineralnych, poza tym działa przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz imbir, w skład którego wchodzą działające przeciwzapalnie gingerol i szogaol.
.


 

 

 

2015-10-31