Suszone daktyle i wszystko co powinieneś o nich wiedzieć

Daktyle, czyli owoce daktylowca, w kuchni krajów arabskich są znane i wykorzystywane od wielu wieków. W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się także w Europie. Co znajdziemy w ich składzie? Czy warto często przemycać je do swojej diety? Odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące daktyli znajdziesz w poniższym tekście.

Suszone daktyle - skład i wartości odżywcze
 

Daktylowce to jedne z najstarszych drzew uprawianych na świecie, a ich owoce przez mieszkańców krajów arabskich są nazywane ,,chlebem życia''. Nic dziwnego - w ich składzie znajdziemy całą gamę składników odżywczych. Daktyle to bogate źródło witaminy A oraz witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, potas, żelazo, sód czy cynk.

 

Niezwykłe owoce dostarczają do organizmu także spore ilości błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit, reguluje poziom cukru we krwi oraz poprawia proces odchudzania. W ich składzie znajdziemy także liczne przeciwutleniacze, które niwelując szkodliwe działanie wolnych rodników opóźniają procesy starzenia oraz zapobiegają rozwojowi wielu poważnych chorób, jak cukrzyca, miażdżyca czy nowotwory.

Dodatkowo, daktyle są bogatym źródłem dostarczających energii cukrów prostych i z tego względu są szczególnie polecane sportowcom oraz osobom o zwiększonym wydatku energetycznym.

 


Jak składniki zawarte w daktylach wpływają na nasze zdrowie?
 

  • zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innym schorzeniom układu sercowo-naczyniowego;
  • utrzymują odpowiednie ciśnienie krwi i zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu;
  • zawarte w nich naturalne salicylany działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo;
  • poprawiają perystaltykę jelit;
  • wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego.


Jak na co dzień wykorzystywać daktyle w swojej kuchni?
 

Suszone daktyle można z powodzeniem stosować jako dodatek urozmaicający owsianki, jogurty, musli, sałatki czy koktajle. Świetnie sprawdzą się także jako składnik słodzący w ciastach, lodach czy innych deserach. Wystarczy zalać je wrzątkiem i rozdrobnić widelcem lub blenderem, a powstała pasta z powodzeniem może stanowić alternatywę dla tradycyjnego cukru.

 

 

 

2019-07-02