Zielona kawa leczy

Zalet zielonej herbaty wyliczać już nie trzeba. W przeciwieństwie do niej, zielona kawa wciąż jeszcze pozostaje nowym, często nieznanym produktem. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

Swój delikatny zapach i cierpki, nieco kwaskowaty smak kawa zawdzięcza przede wszystkim temu, że ziarna nie zostały poddane procesowi palenia. Dzięki temu zachowały cenne właściwości. Jakie?


Zielona kawa zawiera cenny kwas chlorogenowy, który w połączeniu z kofeiną, obniża poziom przyswajania glukozy i ogranicza możliwość magazynowania jej pod postacią tłuszczu w organizmie. W ten sposób wspomaga proces odchudzania. Z badań wynika, że systematyczne spożywanie kawy, może przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej o 15-30 proc. Zielona kawa okazuje się też pomocna w walce z cellulitem.


Dzięki zawartości wspomnianego kwasu chlorogenowego, zielona kawa pomaga usunąć toksyny z organizmu, odgrywa pomocniczą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Wykazuje też działanie bakteriobójcze i antywirusowe. Warto wypróbować jej działanie w razie zapalenia gardła. Picie kawy 3 razy dziennie pozwoli szybko uporać się z bolesnymi objawami infekcji.


Dotychczasowe badania wykazują, że zalet zielonej kawy jest jeszcze więcej. Pozwala zmniejszyć ryzyko cukrzycy, obniża cholesterol we krwi, pozytywnie wpływa na kondycję serca. Sprzyja regeneracji wątroby, obniża ryzyko rozwoju marskości. Ponadto kawa zielona nie zawiera szkodliwych substancji takich jak kahweol lub kafestol, które występują w kawie palonej.

 


Zielona kawa to surowe, twarde ziarna kawowca. W takiej właśnie postaci dostępna jest w sklepach, choć możemy również kupić kawę zmieloną, gotową do parzenia. Jakkolwiek korzystniej mielić kawę tuż przed parzeniem. Zachowa wówczas swoje najcenniejsze walory smakowe i zdrowotne.


Zanim przystąpimy do mielenia kawy, warto rozbić ziarna w moździerzu. Są bardzo twarde i mogłyby uszkodzić młynek. Oczywiście proporcje kawy są kwestią indywidualną. Kiedy jednak po raz pierwszy  próbujemy zielonej kawy, warto zacząć od 2-3 łyżeczek na filiżankę czy kubek. Po zalaniu gorącą, ale nie wrzącą wodą, napój jest gotowy po 3-5 minutach zaparzania. Kawy zielonej nie powinno się parzyć w ekspresach ciśnieniowych.
 

 

 

2015-01-07