Dieta MIND dla zdrowia mózgu i serca

Nawyki żywieniowe człowieka mają ogromny wpływ nie tylko na wygląd i kształt sylwetki, ale przede wszystkim na jego kondycję psychiczną i zdrowie fizyczne całego organizmu. Dieta MIND opracowana została z myślą o sposobach zapobiegania rosnącej liczbie zawałów serca i wylewów krwi do mózgu.

Wraz ze wzrastającą w społeczeństwie świadomością spożywanych pokarmów coraz popularniejszym sposobem żywienia staje się dieta MIND (akronim od Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay). Badanie pozytywnych i negatywnych skutków oddziaływania na poszczególne organy ludzkiego organizmu najróżniejszych popularnych pokarmów i spopularyzowanych diet umożliwiło naukowcom stworzyć sposób odżywiania mający za zadanie poprawiać funkcjonowanie ludzkiego układu sercowo-naczyniowego.

 

Twórczynią zasad diety MIND jest epidemiolożka Martha Claira MorrisRush University Medical Center w Chicago (USA). Martha Claira Morris od lat analizuje w swojej pracy naukowca oddziaływanie konsumowanych składników odżywczych na zdrowie człowieka i kondycję jego organizmu. W szczegółach żywieniowych dieta MIND oparta jest w dużej mierze o dietę śródziemnomorską i dietę DASH.

 

Liczne badania przeprowadzane i analizowane w Rush University Medical Center w Chicago przez zespół Marthy Clairy Morris poświęcone były wpływowi spożywanego pokarmu na funkcjonowanie mózgu. Dieta MIND ma więc poprawiać naszą pamięć, a przede wszystkim ograniczać ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i przeciwdziałać zjawisku pogorszenia funkcji poznawczych. Dieta MIND daje też pozytywne rezultaty jako profilaktyczny sposób żywienia zmniejszający ryzyko pojawienia się nadciśnienia, zawału serca i udaru mózgu.

 

Dieta MIND zachęca do radykalnego zminimalizowania spożywania przez nas niezdrowych potraw, takich jak fast foody, słodycze, masło, czerwone mięso oraz tłusty ser. Zgodnie z zaleceniami diety MIND powinniśmy jeść w ciągu doby co najmniej trzy posiłki złożone z liściastych zielonych warzyw (szpinak, brokuł, jarmuż, kapusta, sałata) oraz trzy posiłki z pełnoziarnistych produktów zbożowych. Spożywanie liściastych zielonych warzyw spowalnia następujące z wiekiem organizmu uszkodzenia funkcji poznawczych.

 

Ponadto, według diety MIND raz dziennie powinniśmy spożyć posiłek składający się z innych warzyw, zjeść sporą dawkę orzechów i nasion, a nawet wypić kieliszek wina. Spożywanie ryb dieta MIND zaleca minimum raz w tygodniu. Raz na dwa dni zalecane jest spożywanie nasion roślin strączkowych i nieco rzadziej drób. Kaloryczność spożywanych posiłków nie jest najważniejsza i w dużej mierze może wynikać ze zdrowych nawyków żywieniowych.

Oprócz silnego nacisku na spożywanie liściastych warzyw, bardzo istotne okazuje się w założeniach diety MIND częste zajadanie się owocami posiadającymi w swoim składzie polifenole, jak truskawki, winogrona i jagody. Polifenole to związki z grupy fenoli, które przeciwdziałają chorobom nowotworowym i chorobom krążenia. Działają również obronnie usuwając z organizmu wirusy i toksyny, w tym związki odpowiedzialne za postępującą utratę pamięci. Źródłem wartościowych polifenoli jest również oliwa z oliwek, kakao i yerba mate.

Co ciekawe, dieta MIND uwzględnia styl życia współczesnego człowieka. Nie musimy więc prowadzić regularnego trybu życia ze względu na dietę MIND, według jej założeń niezbyt istotne jest zachowanie regularnych godzin spożywania pokarmu.

 

 

2018-02-16

PARTNERZY