3 superfoods, które dodadzą Ci energii!

Ostatnio często bywasz zestresowany? A może dokucza Ci uczucie permanentnego zmęczenia i szukasz rozwiązania, które pomoże pokonać Ci ten problem? Koniecznie wprowadź do swojej diety trzy produkty z kategorii superfoods – pełne witamin i składników odżywczych dary natury, które korzystnie wpływają na kondycję ludzkiego organizmu.

Komosa ryżowa (quinoa)

 

Coraz popularniejsza jako składnik diety komosa ryżowa idealnie sprawdza się zarówno w roli dodatku do śniadaniowych owsianek, jak i jako ważny składnik dań obiadowych. Produkty zawierające quinoa (inna nazwa komosy ryżowej) bogate są w pełnowartościowe białko (produkt świetnie nadają się do dań wegetariańskich i wegańskich) oraz zdrowe kwasy tłuszczowe.

 

Do tego quinoa są też źródłem węglowodanów, dzięki czemu przy stosunkowo niewielkiej wartości kalorycznej są w stanie dostarczyć wiele energii. Komosa ryżowa może pochwalić się też brakiem glutenu oraz sporą zawartością witamin z grupy B, które mają zbawienny wpływ na działanie układu nerwowego (pomagają zwalczać stres i napięcie).

 

Zielona herbata

 

Picie zielonej herbaty powinno obowiązkowo znaleźć się w codziennym menu. Dlaczego? Jej wpływ na funkcjonowanie organizmu ludzkiego jest ogromny. Przede wszystkim, też ożywczy napój zawiera wiele witamin i mikroelementów. W składzie zielonej herbaty znajduje się m.in. witamina A, która rewelacyjnie wpływa na wzrok oraz witamina E, nazywana niekiedy witaminą młodości (ze względu na to, że poprawia elastyczność skóry i kondycję włosów).

 

Wśród cennych składników w zielonej herbacie można wymienić także witaminy z grupy B oraz mikroelementy, takie jak selen, cynk i jod, które regulują pracę tarczycy. Wszystkie śpiochy lubiące wylegiwać się w łóżkach docenią bez wątpienia obecność taniny, która działa pobudzająco i energetyzująco, a dodatkowo ma właściwości uspokajające. Zielona herbata może pełnić funkcję nie tylko napoju, ale także pożywnej przekąski – świetnie sprawdza się w roli dodatku do zielonego smoothie z awokado, szpinakiem i gruszką na czele.

 

Olej lniany

 

Choć olej lniany nie nadaje się do smażenia, to warto wykorzystywać go jako składnik spożywczy dań przyrządzanych na zimno. Dzięki procesowi tłoczenia nasion lnu (na zimno), olej zachowuje bardzo wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są źródłem energii oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę i powstawania zakrzepów.

 

Co więcej, olej lniany zalecany jest także ze względu na pomoc w minimalizowaniu poziomu złego cholesterolu i regulowaniu pracy jelit. Ogromną zaletą jest też zawartość witaminy E, która ma właściwości antyoksydacyjne. Olej lniany sprawdza się w codziennym menu jako składnik sałatek ze świeżych warzyw lub dań na bazie kasz i różnych rodzajów ryżu.

 

 

2018-03-01