Charakterystyka witaminy D

Wiele mówi się o tym, że witamina D odgrywa kluczową rolę w budowie kości, chroni przed osteoporozą, a także wpływa na zdrowie zębów. Niewielkie ilości tej witaminy są syntezowane w skórze pod wpływem słońca, ale jej źródłem może być także odpowiednia dieta. W rzeczywistości niedobory tego składnika prowadzą do poważnych problemów zdrowotnych. By ich uniknąć, lepiej dobrze zapoznać się z najważniejszymi cechami witaminy słońca.

Witamina D – co trzeba wiedzieć?

Witamina D to uproszczona nazwa dla kompleksu witamin z grupy D. W ich skład wchodzą związki ergokalcyferolu, czyli witaminy D2, które występują w roślinach i grzybach oraz cholekalcyferolu, nazywanego witaminą D3. Drugą substancję można znaleźć w produktach odzwierzęcych.  Należy także wiedzieć, że związki organiczne składające się na witaminę D, rozpuszczają się w tłuszczach i wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Jedną z najważniejszych zadań witaminy słońca jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforowejudział w mineralizacji kości.

 

Dzięki tym procesom u dzieci nie występuje krzywica, a u dorosłych osteoporoza, bo witamina D sprawia, że kości są proste i mocne. Co więcej, pomaga ona w zachowaniu zdrowych zębów, utrzymywaniu prawidłowej postawy ciała, a nawet zapobiega osłabieniu mięśni i upadkom, które są jednym z powodów złamań kości. Ostatnie badania dowiodły także, że witamina D jest niezbędna do prawidłowego działania układu odpornościowegofunkcjonowaniu mięśni.

 

 

Witamina D - skąd ją czerpać?

Warto wiedzieć, że witamina D, jako jedyna spośród wszystkich, może być samodzielnie wytwarzana przez ludzki organizm. Dlaczego, więc tak wiele mówi się o jej suplementacji? Częste niedobory witaminy słońca są bowiem związane z warunkami, które muszą wystąpić, by mogła ona być skutecznie syntezowana. Konieczne do tego są promienie słoneczne UVB, które z udziałem niektórych steroli pochodzenia roślinnego, a także cholesterolu dokonują procesu przekształcenia witaminy D.

 

W rzeczywistości w szerokościach geograficznych, gdzie leży Polska, proces ten jest zahamowany przez niemal pół roku. Jesienią i zimą słońca jest tak mało, że skórna autosynteza witaminy D dramatycznie spada, nawet podczas długich godzin spędzanych na zewnątrz. Z kolei, latem dostęp promieni UVB skutecznie blokują filtry ochronne, stosowane podczas upalnych dni. Stąd tak duży odsetek osób, które borykają się z problemem niedoboru tej witaminy.

Dieta a witamina D

Witaminę D można także uzupełniać przy pomocy właściwie skomponowanej diety. Na liście pokarmów najbogatszych w witaminę D są tłuste ryby morskie, takie jak np. dziki łosoś, makrela lub śledź, a także tran, żółtko jaja, mleko i jego przetwory. W praktyce wyzbycie się niedoborów witaminy D wyłącznie przy pomocy diety jest bardzo trudne i wymagałoby np. codziennego jedzenia co najmniej 200 g łososia, 20 jaj lub kilku kilogramów żółtego sera. Dlatego też zalecana jest suplementacja, szczególnie w okresie od września od kwietnia, a nawet przez cały rok, jeśli w lecie nie zachodzi odpowiednia synteza skórna witaminy D. Więcej informacji na temat witaminy D i jej właściwości można znaleźć tutaj: http://www.sloncewpigulce.pl/witamina-d/po-co-nam-witamina-d

 

 

2018-01-22