Jak jeść smacznie i zdrowo podczas choroby nowotworowej?

Osoby chorujące na nowotwór i poddane chemioterapii często tracą swój wcześniejszy apetyt. Może to być spowodowane m.in. zaburzeniami w wydzielaniu związków chemicznych stymulujących apetyt bądź zwiększoną produkcją białek hamujących łaknienie. Dieta jest jednak niezwykle istotnym elementem walki z nowotworem. Jak powinna wyglądać i z czego powinna się składać prawidłowa dieta u osoby chorej na nowotwór? Jak jeść smacznie i zdrowo?

Odpowiednia dieta pozwala osobom chorującym na raka wzmocnić organizm, lepiej przejść przez trudną nieraz terapię nowotworową i szybciej wrócić do pełni sił. Niezwykle ważne jest więc to, by posiłki wyglądały atrakcyjnie i były naprawdę smaczne.

 

Jaka dieta przy chemii?

W wielu przypadkach, terapii nowotworowej towarzyszy brak apetytu. Niestety, może on doprowadzić do poważnych niedoborów żywieniowych. W takiej sytuacji choremu należy podawać jak najbardziej kaloryczne produkty - pieczywo powinno smarować się masłem, do posiłków powinno się dodawać łyżkę oliwy lub oleju lnianego; warto także wprowadzić tłusty lub półtłusty twaróg, ryż, drobne kasze, makaron.

Posiłków lepiej jest wówczas nie popijać lub jedynie po to, by zwilżyć pokarm. Płyny wypełniają bowiem żołądek, a tym samym – zmniejszają apetyt. Dużo należy za to pić między posiłkami - najlepiej niewielkie objętości, w pewnych odstępach czasowych, gdyż duża ilość napojów wypitych jednorazowo może spowodować wymioty. Nudności mogą także nasilać zbyt gorące lub zbyt zimne posiłki. W związku z tym najlepiej, by miały one temperaturę pokojową.

 

Ponadto, w przypadku białaczki chemioterapii dieta powinna być urozmaicona i bogata w witaminy oraz minerały. Oprócz przestudzonego purée warzywnego i ziemniaczanego wskazane jest spożywanie musów owocowych, miksowanego, gotowanego, chudego mięsa, a także jajek i ryb – jednak nie smażonych ani wędzonych. By dowiedzieć się więcej o odpowiedniej diecie podczas leczenia raka wejdź na stronę https://www.dkms.pl/pl/pacjenci-rodziny.

 

Na dietę przy chemioterapii chłoniaka oraz innych nowotworów powinny się też składać warzywa i owoce – około pół kilograma dziennie. Zawarte w nich składniki o właściwościach przeciwutleniających są szczególnie istotne dla organizmu zniszczonego chemioterapią. Na szczególną uwagę zasługują buraki, marchew, pomidory, pietruszka i dynia.

 

Warzywa mogą być podawane np. w formie sałatek i soków wielowarzywnych składających się m.in. z marchwi, ogórka, jarmużu i odrobiny świeżego imbiru oraz pietruszki. W wypłukaniu toksyn z zanieczyszczonego chemią organizmu może z kolei pomóc sok z marchwi, czerwonego buraka, jabłek i cytryny. Właściwości oczyszczające mają ponadto ekstrakt z korzenia żeńszenia, napar z mniszka lekarskiego, natki pietruszki czy imbiru choć przed ich spożyciem należy skonsultować się z lekarzem onkologiem.

 

Unikać należy natomiast słodyczy i ciast, które można zastąpić suszonymi owocami. Nie należy także spożywać potraw kwaśnych, ostrych i ciężkostrawnych. Kategorycznie odradzane jest również spożywanie mocnego alkoholu i palenie papierosów.

Zaleca się również ograniczenie picia kawy, herbaty i spożywania soli.

 

 

2018-10-10

PARTNERZY