Spożycie cukru powinno zostać zmniejszone o połowę

Brytyjscy naukowcy alarmują, spożycie cukru powinno zostać zmniejszone o połowę. Dzienna dawka kalorii pochodzących z cukrów nie powinna przekraczać 5%. Dotychczas WHO rekomendowała, aby udział cukrów w diecie nie był większy niż 10%.

Dzieci w wieku 11 lat i więcej oraz dorośli powinni spożywać nie więcej niż 30 g cukru dziennie, co odpowiada 6 – 7 łyżeczkom. Mała puszka coli (330 ml) to już 39 g cukru, czyli więcej niż rekomendowane dzienne spożycie.

 

Zalecenia dla dzieci młodszych są znacznie bardziej rygorystyczne. Czterolatki, pięciolatki oraz sześciolatki nie powinny przekraczać spożywania 19 g cukru dziennie, zaś dzieci od 7 do 10 roku życia nie powinny konsumować więcej, niż 24 g cukru. Warto mieć na uwadze, że popularne batoniki zawierają dwa razy tyle cukru, a dzieci potrafią zjeść kilka takich smakołyków.

 

Sporo cukrów prostych najmłodsi pochłaniają już podczas śniadania. Miseczka płatków śniadaniowych może zawierać 3 – 4 łyżeczki, czyli około 12 g. W jogurtach owocowych znajduje się średnio 6 łyżeczek cukru, czyli około 25 g. Ketchup – ulubiony dodatek do kanapek i potraw wielu dzieci mieści w jednej łyżeczce prawie 4 g cukru.

 

Problem nie dotyczy jedynie najmłodszych. Szacuje się, że większość ludzi spożywa co najmniej dwa razy więcej cukru niż powinno. Nie wynika to jedynie z samego apetytu na cukier. Substancja ta jest dodawana do większości pokarmów przetworzonych i często ukryta pod różnymi nazwami. Czasem znajduje się w składzie produktów, które trudno byłoby o to podejrzewać, jak sosy sałatkowe, sosy pomidorowe, marynaty, pełnoziarniste pieczywo, panierki.

 

Nadmierne spożycie cukru prowadzi do otyłości i chorób serca. Przyczynia się do zatrzymywania w organizmie wody i soli. Cukier działa negatywnie na układ pokarmowy. Podrażnia błonę śluzową żołądka i jelit. Prowadzi do zaburzeń mikroflory jelitowej stając się przyczyną problemów trawiennych.

 

Zakwasza organizm, sprzyja rozwojowi próchnicy zębów. Cukier jest jednym z bezpośrednich czynników pogarszających stan skóry. Spożywanie cukru wywołuje stres oksydacyjny organizmu, który wiąże się z przedwczesnym starzeniem. Jest też pożywką dla nowotworów. Spożywanie dużych ilości cukru może doprowadzić do wystąpienia zjawiska odporności organizmu na insulinę, co skutkuje pojawieniem się cukrzycy.

 

Wywołując nagłe skoki glukozy we krwi, cukier wpływa niekorzystnie na układ nerwowy, powodując rozdrażnienie, nadpobudliwość i wahania nastroju. Zwiększa chroniczne uczucie zmęczenia. Warto zatem rozważyć zalecenia brytyjskich uczonych i wyeliminować z diety produkty zawierające go w swoim składzie. (pch)

 

 

2015-08-09