Jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie?

Treściwe śniadanie to dobry sposób na rozpoczęcie dnia. Większość osób to wie. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak prawidłowo skomponować ten pożywny, poranny posiłek. Jak zatem powinno wyglądać zdrowe śniadanie?

Pożywne śniadanie powinno składać się z białka i węglowodanów z niewielką ilością tłuszczu. Białko zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu przeciwdziała napadom głodu w ciągu dnia.

 

Z kolei węglowodany, takie jak owoce i produkty pełnoziarniste dostarczają organizmowi dużo niezbędnej energii. Niektóre są również bogate w błonnik wspomagający przemianę materii. Ponadto do strawienia błonnika ciało zużywa o 25% kalorii więcej niż ten składnik dostarcza. Błonnik sprzyja więc odchudzaniu.


W śniadaniu powinny się zatem znaleźć produkty pełnoziarniste i niskotłuszczowy nabiał, jak np. jogurt, kubek niskotłuszczowego mleka. Nabiał przy okazji jest doskonałym źródłem wapnia. Należy jednak uważać, jaki produkt wybieramy. Niektóre jogurty nie zawierają wprawdzie tłuszczu. Są natomiast bogate w cukier, co znacznie zwiększa ich kaloryczność.


Doskonałym wyborem śniadaniowym są jajka, będące źródłem czystego białka. Żółtko jest bogate w składniki odżywcze, takie jak żelazo, witamina A i biotyna. Zawiera jednak sporo cholesterolu i trochę tłuszczu. Dlatego nie należy jeść więcej niż 3 jajka tygodniowo. Idealnym dodatkiem do jajka będzie pełnoziarnisty tost posmarowany odrobiną masła.


W śniadaniu nie może zabraknąć owoców. Są pełne witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Ze względu na dużą zawartość wody można spożywać ich więcej.


Wiele osób na śniadanie wybiera płatki lub muesli z mlekiem. Zawiera ono przecież wszystkie trzy rodzaje składników odżywczych i jest bardzo szybkim rozwiązaniem. Niestety do tego typu żywności producenci często dodają całą masę cukru.

 

Zamiast wybierać gotowe produkty, lepiej je przygotować samodzielnie. Wystarczy zmieszać ze sobą różnego rodzaju płatki zbożowe, otręby, dodać orzechy i rodzynki lub inne suszone owoce, jak np. morele, śliwki czy plasterki jabłka. Przy tym należy pamiętać, że ziaren powinno być przynajmniej dwa razy tyle co orzechów. Nie trzeba również przesadzać z suszonymi owocami. Są one bowiem bardzo kaloryczne. (pch)
 

 

 

2015-02-22