Czy olej palmowy jest zdrowy?

Olej palmowy jest najczęściej spożywanym olejem na świecie. Zawdzięcza to niskiej cenie, wysokiej dostępności i trwałości. Uważany jest także za mniej szkodliwy niż tłuszcze utwardzone, czyli tzw. trans. Czy rzeczywiście olej palmowy jest zdrowszy od innych olejów roślinnych?

Olej palmowy występuje w większości produktów przetworzonych.  Można go znaleźć w ciastkach, herbatnikach, batonach, czekoladach, lodach, płatkach śniadaniowych, pizzach, chipsach, serach, margarynach, zupach instant, mrożonkach.

 

Na opakowaniu często ukrywa się pod nazwą tłuszcz roślinny bądź olej roślinny. Brak dokładnej nazwy na opakowaniu produktu sugeruje, że do produkcji użyto najprawdopodobniej najtańszego oleju, czyli oleju palmowego.


Dużą popularność olej zawdzięcza nie tylko niskiej cenie. Jego zaletą jest też długi czas przechowywania w różnych warunkach. Jeśli natomiast chodzi o wartości odżywcze, to jest bogaty w przeciwutleniacze, w tym witaminy A i E. Witamina A ma niezwykle korzystny wpływ na wzrok i układ odpornościowy. Witamina E neutralizuje zaś wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się organizmu.

 

Niestety, obróbka termiczna pozbawia olej palmowy tych zdrowotnych właściwości. Ponadto, olej palmowy zawiera aż 50% nasyconych kwasów tłuszczowych. Związki te są natomiast odpowiedzialne za wzrost poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów.

 

W związku z tym spożywanie oleju palmowego wiąże się z rozwojem chorób sercowo – naczyniowych i cukrzycy. Olej palmowy jest zatem mniej szkodliwy niż tłuszcze utwardzone, jednak mniej zdrowy niż inne oleje roślinne.


Mało kto wie również, że palmy olejowe rosną w tym samym obszarze, co tropikalne lasy deszczowe. Rosnący popyt sprawia, że lasy te są karczowane pod plantacje. Powoduje to ogromne straty tych niezastąpionych źródeł czystego powietrza.

 

Wiąże się również z niszczeniem siedlisk zwierząt, również tych zagrożonych wyginięciem. Przyczynia się także do konfliktów w lokalnych społecznościach o ziemię i prawa własności. Rezygnując ze spożywania produktów zawierających olej palmowy chronimy więc nie tylko własne zdrowie, ale i planetę.


Należy mieć jednak na uwadze, że olej palmowy stosuje się nie tylko jako dodatek do żywności. Wykorzystuje się go również do wyrobu wielu produktów kosmetycznych, chemicznych czy biopaliw. (pch)
 

 

 

2015-02-11