Wysokosodowe niespodzianki

Organizm każdego człowieka potrzebuje soli, a konkretnie zawartego w niej sodu. Większość osób spożywa jej jednak zbyt wiele. Dzienne zapotrzebowanie na sód wynosi około 1500 mg dla dorosłych i 1000 dla dzieci w zależności od wieku. Równa się to niecałej łyżeczce soli. Wysokie spożycie soli wynika często z faktu, że ludzie nie są świadomi, jak wiele soli znajduje się w popularnych produktach spożywczych.

Najbardziej znane z dużej ilości soli są wszelkie pakowane mięsa. Zawierają nawet 1200 mg sodu/100 g produktu, co wynika jednak z zagrożenia skażeniem. Dwa plastry wołowiny lub wieprzowiny zapewniają ponad 400 mg sodu. Siedem pokrywa już prawie dzienne zapotrzebowanie na sód u osoby dorosłej.


Sól można znaleźć nawet w płatkach śniadaniowych, szczególnie upodobanych przez dzieci. Niektóre, a zwłaszcza słodzone, zawierają jej całkiem sporo, od 200 do 1000 mg/100 g. Są to przede wszystkim płatki kukurydziane, żytnie, pszenne. Małe ilości sodu zawiera natomiast ryż preparowany, otręby i płatki owsiane – jedynie od 4 do 20 mg/100 g.


Spora dawka sodu znajduje się w mrożonkach, zwłaszcza w gotowych daniach – ponad 700 mg/100 g. Podobnie rzecz ma się w przypadku warzyw w puszkach. Tego typu produkty można jednak zawsze przepłukać. Także soki warzywne są często bogate w sód. Jedna szklanka może mieć około 480 mg sodu.


Zasada w każdym przypadku jest jedna. Żywność w naturalnych formach ma zazwyczaj bardzo niewielką ilość sodu. Przetworzone produkty potrafią zawierać ponad połowę zalecanego dziennego spożycia.

 


Przed zakupem należy zatem dokładnie czytać etykiety. Producenci podają zazwyczaj zawartość sodu w przeliczeniu na 1 porcję. Podobne wyroby różnych firm mogą znacznie różnić się między sobą zawartością soli. Niektóre marki oferują też produkty niskosodowe lub nie zawierające sodu.


Warto pamiętać, że im bardziej słone potrawy jemy, tym więcej soli potrzebujemy. Stopniowe zmniejszenie spożycia soli pozwala przyzwyczaić się do mniej słonego smaku. Sól można zawsze zastąpić innymi przyprawami.

 

 

2014-12-31