Zdrowa dieta dla jelita grubego

Jeśli ktoś zauważy u siebie objawy, takie jak: biegunka, ból brzucha, wzdęcia lub zaparcia, powinien udać się do gastrologa w celu zdiagnozowania choroby. Powyższe objawy mogą dotyczyć problemów z jelitem grubym. Poza przepisanymi odpowiednimi lekami, ważna jest również zbilansowana dieta, która pomoże w lepszej pracy jelita grubego.

Jakie czynniki powodują problemy z jelitem grubym?

 

 

Brak aktywności fizycznej, długotrwały stres oraz nieregularne jedzenie posiłków mogą prowadzić do problemów z jelitem grubym. Wobec tego warto stosować dietę zmniejszającą ryzyko wystąpienia chorób, takich jak nieswoiste zapalenie jelit, do grupy tej zaliczamy m.in. wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz chorobę Leśniowskiego - Crohna. Skuteczna dieta dla jelita grubego powinna się opierać na regularnym jedzeniu (4-5 posiłków dziennie) oraz włączeniu do jadłospisu wszystkich owoców i warzyw, które zawierają błonnik (porzeczek czarnych i czerwonych, malin, fasoli, soi, grochu). Błonnik poprawia pracę jelita grubego, chroniąc przed wystąpieniem raka jelita grubego. Warto również jeść ryby, ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które regulują funkcjonowanie wszystkich organów, w tym jelita grubego.

 

 

Jadłospis dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego

 

 

Wrzodziejące zapalenia jelita grubego to choroba przewlekła, której pierwsze objawy mogą się pojawić między 15. a 25. rokiem życia. Osoby, które mają problem z wrzodziejącym zapaleniem jelit, skarżą się na zaparcia oraz uczucie wzdętego brzucha, a ich kał może zawierać śluz oraz krew. Na początku chory może dostawać pokarmy bezpośrednio do jelita w trakcie tzw. diety dojelitowej. Po zakończeniu kuracji menu powinno być lekkostrawne. Posiłki warto gotować na parze, a zamiast mleka pić jogurty. W przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego błonnik jest niewskazany, ponieważ może powodować biegunkę. Warto unikać również tłustych potraw oraz mięs. Podawane choremu produkty można miksować, rozdrabniać lub siekać.

Co jeść mając chorobę Crohna?

Choroba Crohna (Leśniowskiego-Crohna) należy do grupy nieswoistych zapaleń jelit. Może występować na całej długości przewodu pokarmowego - od ust do odbytu. Jednak najczęściej dotyczy jelita krętego. Do głównych objawów dolegliwości związanych ze złą pracą jelit należą bóle brzucha po jedzeniu, brak łaknienia oraz krwiste stolce. Dieta stosowana w leczeniu choroby Crohna powinna być bogata w białko oraz witaminy. Warto jeść dużo jajek, białych mięs, ryb oraz soi.

 

 

2017-05-12