Alergie pokarmowe. Problem nie tylko dzieci

Alergie pokarmowe wielu osobom kojarzą się przede wszystkim z chorobą wieku dziecięcego i tzw. skazą białkową. Tak naprawdę, chyba nie można się bardziej mylić. Mimo, że uczulenia na pokarmy rzadziej występują u osób dorosłych, nie można ich lekceważyć, gdyż alergie układu pokarmowego wciąż wiążą się ze znacznym ryzykiem dla zdrowia.

Czym jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa jest zaburzeniem ze strony układu odpornościowego. W jej przebiegu nadreaktywny układ immunologiczny uznaje spożyte białka za swoisty rodzaj niebezpiecznego dla organizmu patogenu, więc stara się go pozbyć. Wykorzystuje do tego m.in. przeciwciała IgE oraz różnorodne mechanizmy obronne, wśród których istotne jest wydzielanie histaminy - mediatora odpowiedzialnego za typowe dla alergii objawy. Wyniki obecnych badań naukowych wskazują, że alergia pokarmowa związana z przeciwciałami IgE występuje u od 4 do 7% dzieci przedszkolnych, a następnie stopniowo maleje aż do 1 lub do 2% wśród osób dorosłych.

 

Substancję uczulającą w pokarmie nazywamy alergenem, którym najczęściej są białka. Uczulić człowieka mogą niemal wszystkie białka pochodzące z żywności, jednak niektóre odznaczają się większą alergennością od innych. Najczęściej uczulające alergeny zależą od wieku alergika - wśród dzieci dominują uczulenia na mleko, pszenicę, jaja, soję, ryby, orzeszki ziemne, owoce morza i orzechy, zaś dorośli odczuwają dolegliwości głównie po spożyciu orzeszków ziemnych, orzechów i owoców morza. Ponadto, w większości przypadków dzieciom wystarczą śladowe ilości alergenu, aby rozwinąć objawy, podczas gdy dorośli zwykle mogą spożyć do 10 g uczulającego białka bezobjawowo.

 

 

Objawy i skutki alergii pokarmowej

Reakcje alergiczne charakteryzują się gwałtownością i szybkim rozwojem objawów. Po spożyciu alergenu dolegliwości rozwijają się nawet w kilka minut bądź w okresie do dwóch godzin.  Większość objawów wiąże się z przewodem pokarmowym, jednak proces alergiczny u niektórych osób dotyczy innych narządów i układów (np. skóry czy układu oddechowego).

 

Najczęstsze objawy w alergii pokarmowej:

  • mrowienie, swędzenie i opuchlizna w obrębie warg, jamy ustnej i gardła,
  • nudności, odbijanie się treści pokarmowej, zgaga,
  • ból brzucha, wzdęcia, wymioty i biegunki,
  • katar, duszności, atak astmy oskrzelowej,
  • zmiany skórne.

 

Rzadkim, ale najbardziej niebezpiecznym objawem, jest wstrząs anafilaktyczny. Wiąże się on z nieprawidłowym ciśnieniem krwi, omdleniami oraz zaburzeniem rytmu serca. Ponadto, może współwystępować z wymienionymi wcześniej objawami. Wstrząs anafilaktyczny stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia.

 

Alergie pokarmowe wiążą się również z bardziej odległymi skutkami. Rezygnacja z części pokarmów może doprowadzić do niedoborów niektórych witamin i składników mineralnych, niedożywienia, a dzieci mogą gorzej się rozwijać - komentuje mgr Katarzyna Startek, dietetyk Zdrowegeny.pl - internetowej platformy oferującej najnowocześniejsze badania diagnostyczne.

Właściwa diagnoza podstawą leczenia alergii

W przypadku osoby uczulonej spożycie alergenu niemal zawsze kończy się pojawieniem dolegliwości. Dlatego też konieczne jest stwierdzenie, co dokładnie uczula, aby móc dany produkt usunąć ze swojej diety.

 

W ramach diagnostyki alergii wykonuje się badania alergiczne z krwi. Test taki polega na analizie próbki krwi żylnej pod kątem stężenia przeciwciał IgE alergenowo-swoistych. Dzięki temu wynik wskazuje dokładnie, który alergen uczula daną osobę. Na tej podstawie można więc wyeliminować składnik z diety.

 

Zastosowanie diety eliminacyjnej jest konieczne, aby osoby z alergią mogły uchronić się przed nieprzyjemnymi, a czasem wręcz groźnymi objawami. W wielu przypadkach (głównie u dzieci) odstawienie alergenu na okres dwóch-trzech lat jest wystarczający, aby odzyskać tolerancję danego produktu.

 

 

2019-08-29