Dieta zachodnia zwiększa ryzyko występowania nowotworów

Eksperyment dietetyczny przeprowadzony przez amerykańskich badaczy na grupie Afrykanów i Amerykanów ujawnił negatywne skutki diety zachodniej dla organizmu. Niekorzystne zmiany nastąpiły już po dwóch tygodniach stosowania diety zachodniej, czyli diety zachodnich społeczeństw.

Badanie dotyczące skutków dla organizmu spożywania diety zachodnich społeczeństw zostało przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Pittsburghu i innych ośrodków badawczych w Europie, USA i Afryce Południowej.

 

Do eksperymentu dietetycznego zaproszono 40 osób – 20 zdrowych Afroamerykanów w wieku od 50 do 65 lat, mieszkających w USA i 20 Afrykanów z RPA, zamieszkujących tereny wiejskie. Na 2 tygodnie przed eksperymentem oceniono skład ich codziennej diety.

 

Okazało, że Afrykanie spożywają 2 – 3 razy mniej białek zwierzęcych i tłuszczy niż Afroamerykanie. Następnie 20 amerykańskich ochotników poproszono o zmianę diety na styl afrykański. 20 Afrykańczyków miało w tym czasie przejść na dietę zachodnią.


W wyniku zmiany diety na charakterystyczne posiłki afrykańskie spożycie błonnika u Afroamerykanów wzrosło z 14 do 55 g dziennie. Tłuszcze zostały ograniczone z 35 do 16% dziennego spożycia kalorii. Z kolei dieta w stylu zachodnich społeczeństw zmniejszyła ilość błonnika w diecie Afrykanów z 55 do 12 g, zaś udział tłuszczów wzrósł z 16 do 52% dziennej dawki energii.


Po zaledwie 2 tygodniach naukowcy odkryli, że w wyniku zmiany nawyków żywieniowych w jelitach obu grup doszło do zmiany flory bakteryjnej jelit oraz poziomu stanów zapalnych. Dieta w stylu zachodnim doprowadziła do zmian, wpływających na zwiększenie ryzyka raka jelita grubego, dieta afrykańska odwrotnie, minimalizowała ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Wyniki uzyskano za pomocą kolonoskopii wykonanej przed i po badaniu.


Wpływ obydwu diet - zachodniej i afrykańskiej - na ryzyko pojawienia się raka jelita grubego nie jest związany jedynie z różnicami w ilości spożywanego błonnika i tłuszczu. Dieta zachodnia w dużej mierze opiera się na czerwonym i przetworzonym mięsie. Z wielu wcześniejszych badań wynika natomiast, że spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa zwiększa szanse zachorowania na schorzenia nowotworowe.


Badanie przeprowadzone w Pittsburghu pokazuje wprawdzie jedynie krótkoterminowe skutki wywołane przez zmianę nawyków żywieniowych. Eksperyment został wykonany na małej próbie. Niemniej wyniki badania w Pittsburghu potwierdzają średnie dane statystyczne. Mieszkańcy USA, których posiłki oparto o dietę zachodnią są trzynaście razy bardziej narażeni na rozwój raka jelita grubego niż Afrykanie żyjący na terenach wiejskich. (pch)
 

 

 

2015-05-22

PARTNERZY