Dlaczego warto pić rooibos?

Aromatyczną przygodę z herbacianymi wywarami warto oprzeć o najlepsze produkty! Herbata rooibos jest w wielu zakątkach całego świata od lat znana ze swoich właściwości leczniczych. Dlaczego warto pić herbatę rooibos? Co sprawia, że jest tak wyjątkowym napojem?

Rooibos, inaczej redbush tea, lub też bush tea, to roślina uprawiana i pochodząca z Afryki Południowej. Dokładne tłumaczenie nazwy oznacza czerwony krzak. Jak łatwo się domyślić, to właśnie cieniutkie listki czerwonego krzewu są zbierane, następnie skrapiane wodą, poddawane fermentacji i na końcu suszone na gorącym słońcu.

 

Rooibos, choć potocznie zwany czerwoną herbatą, należy do innej rodziny roślin niż inne krzewy herbaciane. Smak naparu z liści krzewu rooibos jest niezwykle delikatny i łagodny. Nie smakuje jak typowa herbata – między innymi dlatego, że nie zawiera w sobie garbników odpowiedzialnych za lekką goryczkę w smaku herbat.

 

Czerwonawy napar rooibos nie zawiera także kofeiny – z tego powodu ten herbaciany wywar jest odpowiedni nawet dla dzieci. Włączenie go do swojej codziennej diety okazuje się z wielu powodów niezwykle cenne. Choć w Europie znany jest stosunkowo niedługo, bo od początków XX wieku, to na terenach naturalnych dla wzrostu czerwonego krzewu jego właściwości wspierające zdrowie doceniane są od wielu stuleci. Napar z czerwonego krzewu działa leczniczo na wiele dolegliwości.

 

Picie naparów z rooibosu działa niezwykle łagodząco i rozkurczowo na wszelkie bóle brzucha, kolki. Herbaciany napar z rooibosu jest odpowiedni dla kobiet podczas menstruacji, a także można go śmiało stosować na uciążliwe i uporczywe kolki u maluszków. Zbawienne działanie na przewód pokarmowy człowieka polega na ochronie błony śluzowej i właściwościach rozkurczających. Doskonale sprawdzi się także jako łagodzący ból i objawy specyfik podczas nieprzyjemnego schorzenia w postaci zapalenia jelit.  

 

Herbata z rooibos zawiera niezwykle cenne źródło minerałów – cynk, żelazo, magnez zawarte w rooibosie doskonale wpłyną na układ nerwowy, zapewnią też wsparcie dla kości i zębów. Rooibos jest zbawienny dla ludzkiej skóry. Bogactwo cynku i alfa-hydroksy kwasów doskonale wpłynie na jakość i stan cery. Spłycenie zmarszczek, blask i odświeżenie to dopiero początek zalet picia herbaty rooibos.

 

Zawarte w naparze polifenole są prawdziwym skarbem dla naszego zdrowia i samopoczucia. Ich działanie antynowotworowe, przeciwwirusowe i przeciwzapalne zwalczy niekorzystne substancje i dodatkowo ochroni organizm przed wieloma chorobami, które coraz częściej trapią współczesnego człowieka.

 

Rooibos jest zalecany także osobom zmagającym się z kamieniami nerkowymi. Dzieje się tak, ponieważ rooibos w przeciwieństwie do herbaty nie zawiera kwasu szczawiowego, który przyczynia się do powstawania kamieni w nerkach oraz potęguje już istniejące kamienie nerkowe.

 

Parzenie herbaty rooibos nie różni się niczym od parzenia tradycyjnej herbaty. Jest łatwe, miłe i przyjemne! Na jedną filiżankę wody należy użyć czubatą łyżeczkę rooibosu, wsypać do filiżanki i parzyć od 4 do 5 minut. Relaks przy filiżance herbaty rooibos powinien być nieodłącznym elementem każdego dobrego dnia. Naprawdę warto zafundować sobie herbacianą dawkę zdrowia!

 

 

2017-08-15