Food combining. Monodieta dla dobrego zdrowia

Produkty spożywcze nie zawsze odpowiednio się ze sobą komponują. I jest to nie tylko kwestia dobrego smaku. Pewne połączenia elementów pokarmu może być niezdrowe. Warto więc poznać ogólną wiedzę z zakresu odpowiedzialnego zestawiania składników jedzenia, znanego jako food combining.

Pokarm to eliksir naszego zdrowia. Jego optymalny i zrównoważony dobór jest więc niezwykle ważny. Pamiętajmy, że istotne jest nie tylko to, co spożywa organizm, ale również to, jak zestawiamy ze sobą składniki żywności.

Co daje nam food combining? Przede wszystkim pozwala zmniejszyć masę ciała, ale w oparciu o lżej trawioną i zdrowszą żywność. Food combining przyspiesza tempo przemiany materii oraz ułatwia usuwanie z organizmu niebezpiecznych toksyn.

Wybór produktów spożywczych dozwolonych w ramach food combining jest ogromny i ułatwia zachowanie różnorodności posiłków, przy jednoczesnym zachowaniu zasad wykluczających się elementów pokarmu.

Nie powinniśmy łączyć białka z cukrem oraz białka z owocami. Przyczyną tego jest fakt, że metabolizm cukrów rozpoczyna się dopiero w jelicie cienkim naszego organizmu. Opóźnia to wydzielanie soków trawiennych, co w rezultacie niebezpiecznie zaburza przyswajanie białka.

Niewskazane dla naszego dobrego stanu jest też komponowanie potraw - białka z białkiem, białka z tłuszczem oraz białka z kwasem. Tłuszcz i kwasy połączone w posiłku z białkiem obniżają poziom kwasu solnego i pepsyny, co powstrzymuje trawienie protein przez nasze ciało.

Co jednak oznacza: nie łączyć w posiłku białka z białkiem? Podobne rodzaje białka, jak dwa rodzaje białka z mięsa ryb nie różnią się od siebie i nie zaburzają trawienia pokarmów. Jednak kompozycje białek różnego pochodzenia jak mięso, mleko, czy też jajka nie powinny być spożywane jednocześnie.

Najbardziej niebezpieczne dla naszego zdrowia zestawienie to kompozycja pokarmu zawierającego białko ze skrobią. Na dodatek, to groźne zestawienie jest przecież bardzo popularne w naszej kuchni, jak chociażby mięso z ziemniakami lub pieczywem.

Połączenie skrobi i białka wymaga przez nasz układ trawienny zaangażowania skrajnie różnej ilości soków żołądkowych. Skrobia potrzebuje niewiele soków żołądkowych, a białko wymaga ich większej ilości do strawienia.

Skrobi nie należy spożywać z posiłkami zawierającymi kwasy i cukry. Kwasy utrudniają bowiem wydzielanie ptialiny, która ułatwia trawienie skrobi. Kompozycja cukru ze skrobią może wywołać fermentację cukru w naszym układzie trawiennym.
 
Food combining nie zachęca do wzajemnych połączeń pokarmów, promując monodietę, jako bezpieczny sposób przyswajania pokarmów przez organizm. Monodieta proponuje spożywanie w czasie jednego posiłku tylko jednego typu pokarmu.

 

Poznaj przykłady zdrowych diet >>>

Dlatego monodieta I food combining stoją w sprzeczności z najpopularniejszymi zwyczajami kulinarnymi w cywilizacji zachodniej. Trudno przecież zaspokajać wysublimowane preferencje smakowe I spełniać prozdrowotne zasady diety food combining

Dieta jest jednak istotnym czynnikiem dla naszego zdrowia, więc może nie warto przekreślać zasad food combining. Chcąc pogodzić te dwa odległe światy można przecież przyrządzać potrawy w sposób jak najprostszy. W Internecie znajdziesz wiele pysznych i zdrowych przepisów na potrawy food combining z drobiu, ryb, makaronów, czy też świeżych warzyw I owoców.

 

 

2015-05-18