Lecytyna dla zdrowia

Wysiłek umysłowy przerasta nasze możliwości? To najwyższa pora, żeby odstawić kawę, a sięgnąć po lecytynę. Dowiedz się, jak liczne są korzyści dla organizmu dzięki występowaniu w nim lecytyny.

Lecytyna wydaje się skarbnicą zdrowia naszego ciała i umysłu. Opinie te rzeczywiście nie są przesadzone, kiedy przyjrzymy się różnorodnym aspektom i zadaniom, jakie spełnia w trosce o nasze zdrowie.

 

Lecytyna jest zbiorem różnych związków chemicznych. W ludzkim organizmie lecytyna występuje w każdej komórce ciała, przede wszystkim będąc elementem błon komórkowych.

 

Lecytyna działa niezwykle rozlegle na nasze ciało i umysł. Jej działanie dotyczy najważniejszych przestrzeni funkcjonowania organizmu, czyli układu nerwowego, pokarmowego, odpornościowego i układu krążenia.

 

Lecytyna uczestniczy w procesach przemiany materii. Wchodzi w skład mózgu i tkanki nerwowej. Lecytyna chroni ściany żołądka oraz występuje w gospodarowaniu cholesterolem przez organizm. Lecytyna obniża poziom złego cholesterolu oraz podnosi poziom dobrego cholesterolu.

 

Nazywana bywa pogromcą tłuszczu i rzeczywiście jest często wykorzystywana w dietach odchudzających. Zalecana jest też osobom z chorym woreczkiem żółciowym, gdyż ułatwia trawienie tłuszczów.

 

Lecytyna jest istotnym elementem procesów odpornościowych. Jej obecność poprawia aktywność grasicy, gruczołu dokrewnego regulującego odporność komórkową. Chroni też organizm w usuwaniu toksyn pochodzących ze środowiska.

Ginekologia też dostrzegła potencjał tej substancji. Odpowiedni poziom lecytyny w organizmie kobiety ciężarnej zapobiega rozszczepowi kręgosłupa u płodu. Ponadto znajdująca się w lecytynie cholina pozytywnie działa na wzrost dziecka.

Najpopularniejszym określeniem lecytyny jest postrzeganie jej, jako narzędzia wsparcia dla pamięci i koncentracji, czyli pomocy dla mózgu i całego układu nerwowego. Cholina, która wchodzi w skład lecytyny jest obecna w przekazywaniu impulsów nerwowych do mózgu.

Testy laboratoryjne potwierdziły wielokrotnie, że spożywanie dodatkowych ilości lecytyny zwiększa zdolność zapamiętywania i poprawiają koncentrację. Zaleca się suplementować ją podczas zwiększonego wysiłku intelektualnego.

Lecytyna jest także wsparciem dla starzejącego się organizmu. Stosują ją ludzie w podeszłym wieku uskarżający się na pogorszenie pamięci.

Niestety, lecytyna w pożywieniu jest dostępna w bardzo małych ilościach, dlatego dla poprawy pamięci najczęściej stosuje się suplementy diety. Ich składnikiem jest lecytyna sojowa, ponieważ zawiera najlepsze proporcje pomiędzy kwasami tłuszczowymi nienasyconymi a nasyconymi.

Zapotrzebowanie na lecytynę jest związane z naszym wysiłkiem umysłowym. Bez problemu możemy obecnie suplementowa ją w produktach w płynie oraz w tabletkach. Pamiętajmy, ze pomimo wielu pozytywnych aspektów suplementowania lecytyny zawsze należy stosować się do zaleceń z ulotki produktu i nie przekraczać wskazanej tam dziennej dawki.

 

 

2015-06-01